×

Recensie

Alternative

06 februari 2019

Green River – (Deluxe

Rehab Doll

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sub Pop

Rehab Doll Green River Alternative 3 Green River – Rehab Doll (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Net als Dry As A Bone heeft het album Rehab Doll van de mythische protogrungeband Green River een kloeke reissue gekregen. Label Sub Pop heeft voor een zelfde vorm gekozen als met Dry As A Bone (mooie oversized mini-lp sleeve om de cd heen) maar is inhoudelijk minder rommelig te werk gegaan. De Deluxe Edition bevat eerst gewoon het album in de juiste volgorde, gevolgd door de bonustracks, waarvan het overgrote deel bestaat uit de zogenaamde Recipricol Demos.

Als er iets is dat Green River kenmerkt is het dat de band geluidstechnisch tussen punk en hardrock/metal laveert. Luisteren naar de band voelt als het aantrekken van een prachtige schoen die wringt. Je wil dat het vervolgens lekker loopt, maar weet ook dat het een onmogelijkheid is. Het is geen wonder dat Stone Gossard en Jeff Ament na het uiteenvallen van Green River met Mother Love Bone op de proppen kwamen, waarin ze all the way een gladde (glam)rockband uithingen, terwijl frontman Mark Arm zich bij de eerder al vertrokken Stever Turner voegde om met Mudhoney veel meer dat rauwe (punk)geluid na te streven.

De reissue van Rehab Doll is fascinerend omdat het album bij release eind jaren tachtig al een wat gladder, meer toegankelijk geluid liet horen dan Dry As A Bone. Relatief, tenminste. Het is een van die pikpaaltjes in de muziekgeschiedenis waar vanuit je direct een muzikale lijn kan trekken naar bijvoorbeeld het eerste Nirvana-album of vroeg werk van Alice In Chains. Jack Endino heeft het nu van een nieuwe mix voorzien en die maakt de plaat ietsjes rauwer. De geslepen diamant blijkt in ruwe vorm mooier. Nummers als de titeltrack, of de aanstekelijke rocker Swallow My Pride zijn daardoor puntiger en punkiger dan ze in het geheugen zitten.

De grap is dat we met deze reissues vrij goed kunnen zien waar het ‘mis’ ging met deze band. Rehab Doll was de officiële plaat, maar ruim drie decennia later blijkt het rauwe en meer onstuimige Dry As A Bone de tand des tijds beter doorstaat. De vele kapiteins op hetzelfde schip waren de richting kwijt. De echte meerwaarde en zelfs rehabilitatie van het werk zit dan ook in de collectie demo’s die aan Rehab Doll zijn toegevoegd. Daarin ligt dat rauwe wel nog beklonken. De titeltrack bijvoorbeeld is vrijwel identiek en tóch vele malen opwindender in de 8-track versie. Bij een nummer als Take A Dive is het zelfs nog duidelijker. De uiteindelijke versie start met een country-achtg slide-intro, daarna een koeienbel en gitaartechnisch schiet het de metalkant op. De demoversie is no-nonsens, klinkt daardoor een stuk frisser en verre van gedateerd. Dit waar de uiteindelijke versie die we beter kennen in de loop der jaren muf geworden is. Het rondje demo’s eindigt met een Aerosmith-cover (Somebody) en een Bowie-cover (Queen Bitch), tracks waar Green Rover afsplitsing/opvolger Mother Love Bone waarschijnlijk ook wel raad mee had geweten.

Waarmee direct de meerwaarde van deze heruitgaven duidelijk wordt. Muzikaal gezien is het allemaal aardig, erg ardig in sommige gevallen zelfs, maar niet bepaald wereldschokkend. Wie het geheel echter in historische context zet naast bijvoorbeeld de Mother Love Bone-set uit 2016 kan allerlei rode draden ontwaren. Dat maakt deze en de Dry As A Bone release essentieel voor een ieder die begin jaren negentig in houthakkershemden en gescheurde jeans rondliep of voor een ieder die heel duidelijk wil horen hoe ogenschijnlijk terloopse muziek het zaadje kan zijn waar vele jaren later pas iets legendarisch uit ontstaat.

Green River – Rehab Doll (Deluxe Edition):

 1. Forever Means
 2. Rehab Doll
 3. Swallow My Pride
 4. Together We’ll Never
 5. Smilin’ and Dyin’
 6. Porkfist
 7. Take a Dive
 8. One More Stitch
 9. 10000 Things (Rehab Recovery)
 10. Hangin’ Tree (Rehab Recovery)
 11. Rehab Doll (Reciprocal 8-track)
 12. Swallow My Pride (Reciprocal 8-track) [Explicit]
 13. Together We’ll Never (Reciprocal 8-track)
 14. Smilin’ and Dyin’ (Reciprocal 8-track)
 15. Porkfist (Reciprocal 8-track)
 16. Take a Dive (Reciprocal 8-track)
 17. Somebody (Reciprocal 8-track)
 18. Queen Bitch (Reciprocal 8-track)


 1. Rehab Doll