×

Recensie

Jazz

01 juli 2022

GoGo Penguin

Between Two Waves EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: XXIM Records

Between Two Waves EP Gogo Penguin Jazz 4 GoGo Penguin – Between Two Waves EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met een nogal duidelijk getitelde EP komt het Machester trio GoGo Penguin terug na het opmerkelijke vertrek van drummer van het eerste uur Rob Turner en de komst van nieuwe drummer Jon Scott. De Between Two Waves EP laat in vijf tracks een trio horen dat zich opnieuw uitvindt.

Het was zeker niet alleen Covid en het niet samen kunnen spelen en op tour gaan maar juist ook het verliezen van dierbare familieleden voor Blacka, het vaderschap van Illingworth en het vertrek van vriend/drummer Turner die de afgelopen jaren kleurden. Met de komst van Scott en opnamedagen in Peter Gabriels fantastische Real World studio’s in Bath met producers Joe en Brendan vonden de muzikanten elkaar weer terug.

Knap trouwens hoe snel ze dat geflikt hebben. Pianist Chris Illingworth en contrabassist Nick Blacka kenden Jon Scott natuurlijk al langer. Hij speelde onder meer in de Gondwana Orchestra waarvan bandleider Matthew Halsall met zijn Gondwana Records de eerste twee albums (waaronder het doorbraakalbum V2.0) van het trio uitbracht. Daarnaast speelde Scott met veel andere opvallende muzikanten in de Britse jazzscene samen en kwamen ze elkaar vaak tegen.

Dat Scott een fantastische drummer is was al flink wat jaren duidelijk maar dat hij in de GoGo Penguin sound, toch ook vaak gedreven op de immer verrassende beats van Turner, zou passen in best opmerkelijk. Maar juist doordat hij soms ook rechtuit durft te drummen dan weer verrast met briljante percussievondsten durft in te passen past hij uitstekend.

Dat was gelijk al te horen in de van de EP als eerste track uitgebrachte, en lekker lang opgerekte, single Badeep. Scott snapt heel goed waar de GoGo Penguin sound vandaan komt en laat Illingworth en Blacka hun prominente lijnen uitzetten. Hij anticipeert daar niet alleen fascinerend op maar pakt zelf ook met erg fijn spel de aandacht. Geweldige track!!

Ook het prachtige Ascent en het door Palm Mute Pedal, het door de Deense pianist Otto Sammy ontwikkelde apparaat dat Illingworth de mogelijkheid geeft om tijdens het spelen het effect van de snaren in de klankkast te laten veranderen, gedreven Wave Decay zijn fijne nieuwe tracks. Lost in Though is dan weer zo’n typisch atmosferische GoGo track waarin sfeer en verbeelding de overhand hebben. En nog wat gedurfder is als al het atmosferische werk dat ze hiervoor maakten.

Antidode is in the poison, opnieuw voorzien van de Palm Mute Pedal, is zonder twijfel de fijnste nieuwe track van de EP. Zo’n heerlijke, super gedreven track waar Illingworth zo’n geweldige pianomelodie op loslaat en waarover Blacka en Scott full op hun meest spannende en rijke spel kunnen loslaten. Als EP afsluiter opent juist deze track de toekomst voor het nieuwe GoGo Penguin. Gesproken over ‘Between Two Waves’ de weg naar een glorieuze toekomst.

NB. De Between Two Waves EP is voorlopig helaas alleen nog digitaal te verkrijgen.

Kant A:

  1. Badeep
  2. Ascent Out Now

Kant B:

  1. Wave Decay
  2. Lost in Thought
  3. Antidote is in the poison