×

Recensie

Soul / Hiphop

19 september 2013

Giovanca – Satellite

Satellite Of Love

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Dox

Satellite Of Love Giovanca Soul / Hiphop 4 Giovanca – Satellite Love Written in Music https://writteninmusic.com

Satellieten draaien boven ons hoofd, onder onze voeten, als we door de grond zouden kunnen kijken. Overal. Kosmisch, mogen we wel zeggen. De oneindige ruimte waarin ze zich bewegen, relativeert het menselijk bestaan. En plots, terwijl die mijmering zich verankeren wil, dat universum van almaar koersende satellieten, wordt onze aandacht plots weggezogen. We zoomen in. Waar bevinden we ons? Wanneer hebben we onze ogen open gedaan? En welke stem openbaart zich plots aan onze oren?

Giovanca Ostiana. Haar derde album Satellite Love neemt ons mee op een kosmische reis door de tijd. Net als in de tv-serie Life on Mars bevinden waarin een politieman in 2006 na een ongeluk plots bijkomt in 1973. Daar is de vraag steeds: waan, coma, realiteit? De muziek van Giovanca is realiteit. Luisterend naar haar nieuwe langspeler geeft ons ook het gevoel van een reis door de tijd. Soul met een hoofdletter ‘S’, zoals die bij de good old Soulshow te horen was. Can you dig it?

14 nummers, met een keur aan muzikanten opgenomen en veelal voorzien van fraaie koortjes. Regelmatig denken we terug aan die gloriedagen in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Beelden van The Love Boat, gedachten aan Rufus en Chaka Khan, Minnie Ripperton. Tegelijk, we luisteren hier naar een zeer sterk geproduceerde cd uit 2013 die de warmte en het gevoel van nummers van toen weet te koppelen aan opnamekwaliteiten van nu. Verantwoordelijk voor dat geluid waren Nelson en Djosa (die eerder ook albums van Karsu Dönmetz en Ntjam Rosie produceerden) samen met de zangeres. Reginald & Desire opent het album heel vredig, hemels bijna. Earth, Wind and Fire, denken we in eerste instantie. Dan zingt Giovanca samen met de al evenzo begenadigde Steve Hartley dit eerste nummer als duet. De combinatie van die twee stemmen komen we meer tegen en werkt zeer goed op deze schijf. Look Of The State begint langzaam en ontwikkelt zich tot een nummer met een fikse swing, funky bas en fijne gitaarlijnen.

Als Lockdown zich daarna ontvouwt, komt een wat modernere artiest in gedachten, Jamiroquai; de swing en sfeer van het nummer roept de herinnering op aan Cosmic Girl van de Britten. Daar houdt de vergelijking meteen mee op. Giovanca doet hier, oneerbiedig gezegd, duidelijk haar eigen ding. Real kruipt daarna onder de huid; hoewel de titel meerdere malen regelmatig terugkeert in de tekst, zijn het de zanglijnen, de stem en de muziek die het nummer maken. Orkestratie, niet te groot en de tokkelende gitaar en de percussie maken het nummer af. Het is mooi om te horen hoe zeer de liefde voor juist deze muziek Giovanca gedreven heeft. En de liefde voor de liefde, zelfs in spirituele zin ook. Al die liefde is vertaald in 14 nummers die we, net als een reis door de tijd of een ruimte door de tijd, vooral dienen te ervaren. Met als baken bij die reis die werkelijk hemelse stem. Heerlijk om tussen de sterren, ergens onderweg, of ergens in de tijd, met haar te verdwalen. How Does It Feel? vraagt ze in het vijfde nummer. Het antwoord heeft ze zelf dan al gegeven: “This is real. This is wonderful.”

De kracht van het album zit voor een deel in de afwisseling van de nummers. Uptempo nummers, ballads, voor elk wat van zijn gading. Knap, de ballads en de uptempo nummers zijn alle onderscheidend van elkaar; eentonigheid ligt bepaald niet op de loer. En voor alle nummers geldt dat de instrumentatie en zang ze steeds weer opnieuw als een miniatuurprent inkleuren. En alle samen tekenen ze voor de sfeer. Satellite Love een ontdekkingsreis met bezieling en vol soul. Een prachtige plaat. 1. Reginald & Desire
 2. Look Of The State
 3. Lockdown
 4. Real
 5. How Does It Feel
 6. Bad Wishes
 7. Finally Yours
 8. Uphill
 9. I Will Wait
 10. No More
 11. Satellite Love
 12. Forgive My Soul
 13. We Can't
 14. Come Around