×

Recensie

Roots

30 november 2016

Gillian Welch – Boots No.1 The Official Revival

Boots No.1 / The Official Revival Bootleg

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Acony Records

Boots No.1 / The Official Revival Bootleg Gillian Welch Roots 4.5 Gillian Welch – Boots No.1 The Official Revival Bootleg Written in Music https://writteninmusic.com

Ooit coverde Emmylou Harris Orphan Girl, het werd wat later het openingsnummer van  Revival de eerste langspeler van Welch met een niet te onderschatten invloed op de terugkeer naar de wortels van de Amerikaanse muziek, folk, country, folk en op maat versneden bluegrass. De jonge chanteuse zette vanuit Nashville de krijtlijnen uit voor evolutie van de alt country en Americana- stroming met geluiden uit het verleden verpakt in nieuwe songs.

Haar jeugdjaren beleeft Gillian Welch in New York en LA, ze groeit op met James Taylor, The Beatles en Dylan en komt op jonge leeftijd in contact met de follk van Woody Guthrie. Ze voelt zich sterk aangetrokken door muzikale traditie uit de Appalachen, de sound van  The Carter en andere familiebands zoals The Delmore Brothers. Gillian speelt folk voor haar klasgenootjes, via een lp ontdekt Gillian The Stanley Brothers en dat laat een onuitwisbare indruk na.

Tijdens haar universiteitsstudies in Santa Cruz ruilt Welch haar akoestische gitaar even om voor elektrische bas bij een gothic band en zit aan de drumkit in een psychedelische surfcombo. Nadien trekt ze naar The Berklee School Of Music in Boston. Daar komt ze in contact met Dave Rawlings, een zeldzame student die Welch’s fascinatie voor country en bluegrass deelt op het podium.

In haar nieuwe thuishaven Nashville  merktt producer T-Bone Burnett het duo op in het voorprogramma van Peter Rowan en die ontmoeting leidt in ‘96 naar de sessies van Revival.  Het debuut is grotendeels opgebouwd met sober, akoestisch duo-werk later worden er nog enkele songs aan toegevoegd, afkomstig uit een sessie met begeleiders als James Burton, Roy Huskey Jr. en Jim Keltner en Bud Harmon aan de drumkit Na een behoorlijkr productieve beginperiode, na Revival volgden tot 2003 nog drie langspelers, wort het lange tijd stil, stilte die in 2011 even onderbroken wordt met The Harrow and the Harvest. Niet tevreden met haar nieuwe materiaal belandt dat in 2009 gedeeltelijk op Rawlings Machine’ s A Friend Of A Friend, vorig jaar was er nog een opvolger met Nashville Obsolete.

Dat La Welch een uiterst kieskeurige tante is, blijkt met deze door de zangeres en haar trouwe compagnon de route Rawlings, met hulp van archivaris Glenn Chausse, zorgvuldig samengestelde collectie. Niet alleen de al van Revival gekende parels hier gepresenteerd in afwijkende versies van Orphan Girl, Paper Wings en de homemade demo’s van Tear My Stillhouse Down overtuigen glansrijk.

Het is niet alleen haar onnavolgbare stemtimbre, dat een ongedwongen maturiteit uitstraalt, dat hier imponeert. Menig muzikant zou zijn rechterhand geven voor songwerk als Georgia Road, een onversneden countryblues die naar verluidt uiterst zelden op de setlist van het duo prijkt of prachtig verhalend songwerk Wichita of River en Boat Song, voor Welch zijn het min of meer afleggertjes. De wat meer gespierde en tegelijk onderkoelde carsong als 455 Rocket is een opwindende rockende billy die op de ritmiek van handgeklap leunt en lijkt weggeplukt uit een radioprogramma ergens in de jaren vijftig of nog vroege, terwijl het op galopperende baslijnen bass huppelde Dry Town langs de klapdeurtjes van saloon naar buiten waggelt.

Twintig jaar na datum  kinkt dit nog  even imposant als weleer, zoals overigens zowat alles uit deze tijdloze collectie die met 21 tracks, waarvan een derde onuitgegeven, een waardevolle aanvulling vormt op het prille werk van Gillian Welch. Ongetwijfeld komt er nog meer van dat fraais te voorschijn als ten huize Welch de kasten nog eens grondig uit gerommeld worden.

https://writteninmusic.com/roots/gillian-welch-the-harrow-the-harvest/

https://writteninmusic.com/roots/dave-rawlings-machine-nashville-obsolete/

Tracklisting Boots No.1: The Official Revival Bootleg:

CD1:

 1. Orphan Girl (alternatieve versie)
 2. Annabelle (alternatieve versie)
 3. Pass You By (alternatieve versie)
 4. Go On Downtown (outtake) *
 5. Red Clay Halo (outtake Revival)
 6. By The Mark (alternatieve mix)
 7. Paper Wings (demo)
 8. Georgia Road (outtake Revival) *
 9. Tear My Stillhouse Down ( home made demo)
 10. Only One and Only (alternatieve versie)

CD2:

 1. Orphan Girl (home made demo)
 2. I Don’t Want To Go Downtown (outtake Revival) *
 3. 455 Rocket (outtake Revival) *
 4. Barroom Girls (radio-opname)
 5. Wichita (outtake Revival) *
 6. One More dollar (alternatieve versie)
 7. Dry Town (demo) *
 8. Paper wings (alternatieve  mx)
 9. Riverboat Song (outtake Revival) *
 10. Old Time Religion (outtake Revival) *
 11. Acony Bell (demo)

*nooit eerder uitgebracht