×

Recensie

Alternative

30 september 2020

Gabriel Garzón-Montano

Agüita

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Jagjaguar

Agüita Gabriel Garzón Montano Alternative 4.5 Gabriel Garzón-Montano – Agüita Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een bizar groot talent is Gabriel Garzón-Montano. Geboren en opgegroeid in het New Yorkse Brooklyn, als zoon van een Colombiaanse vader en Franse moeder, heeft hij met Agüita in een overweldigende mix van impressionistische songs, Latijnse hiphop, akoestische pop/soul en volle reggaeton een overrompelend tweede album gemaakt.

Op basis van zijn verrassende debuut Jardin hadden we al door dat Garzón-Montano een groot talent was. Maar niet dat hij met zijn tweede album gelijk zo avontuurlijk zou doorpakken als nu met Agüita het geval is. Een op het eerste gehoor bizarre mix aan stijlen, vooral omdat ze onderling zo van sfeer en kleur verschillen. Maar nog een keer luisteren, en nog een keer, en je wordt opgetild door de magie van de songs.

In het overaanbod aan tracks binnen het zo populaire reggaeton-trend stak de afgelopen weken Agüita, de titeltrack van het album, er toch met kop en schouders tussenuit. Juist omdat het net even anders is maar tegelijk net zo pakkend, super swingend en cool. En die video is ook weer net iets anders op opvallend. Maar het is tevens een track die je ook op het verkeerde been zou kunnen zetten. Gelukkig hadden we even daarvoor al het heerlijk jazzy groovy en geweldig gezongen Someone gehoord en het prachtig soepele met falset gezongen Bloom. Andere songs die op zijn nieuwe album staan.

Garzón-Montano is zo’n muzikant die alles lijkt te kunnen en ook alles wat hij wil doet. En alles op één album tegelijk. Agüita is een album dat maar slecht vast te pinnen is en daardoor zo verschrikkelijk aanstekelijk is. Zoals hij het zelf zegt: ‘Genre has never been a consideration… genre puts the music in a box. This album is anti-genre. Anti-fear. Anti-box.’

Agüita is zo’n verrassingsalbum waarbij de songs alle kanten muzikaal opschieten en toch een fraai geheel vormen.  Tussen albumopener Tombs en afsluiter Blue Dot, beide fascinerend mooie impressionistische songs vol strijkers, voltrekt zich een muzikale wereld die zowel zijn Latijnse achtergrond als een uitzonderlijk avontuurlijke onvoorspelbare muzikale geest hoorbaar maken.

Twee handen vol prachtsongs die van super aanstekelijk (de titeltrack, Muñeca, Mira My Look, Someone), avontuurlijk, muzikaal breed uitwaaierend (Tombs, Fields, Bloom, Blue Dot), catchy (With A Smile) naar ingetogen akoestisch (Bloom) schieten. Knap hoe de songs aan elkaar gewaagd zijn en hoe Carzón-Montana het heeft aangedurfd zoveel stijlen te verbinden.

Juist doordat hij avontuurlijk juweeltjes als Fields naast de toegankelijkheid van een song als Muñeca zet of de titeltrack laat volgen door het hemelse Blue Dot maakt duidelijk hoe goed hij wel niet is. Vooral ook omdat toegankelijkheid en aanstekelijkheid bij hem ook grote kwaliteit en muzikale intelligentie betekenen. En hij heeft een geweldige basisstem die net zo gemakkelijk naar een prachtige falset schuift en steeds een grote emotionele kracht bezit.

Agüita is een zeer bijzondere en avontuurlijke muzikale ervaring die volop indruk maakt. Agüita is één van die albums die zowel muzikaal overtuigen als voortreffelijk kunnen verkopen. Gabriel Garzón-Montano is een heel grote ster in wording.  1. Tombs
  2. With A Smile
  3. Muñeca
  4. Fields
  5. Mira My Look
  6. Moonless
  7. Someone
  8. Bloom
  9. Agüita
  10. Blue Dot