×

Recensie

Pop

01 februari 2013

Frank Boeijen

Liefde & Moed

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Coast to Coast

Liefde & Moed Frank Boeijen Pop 4 Frank Boeijen – Liefde & Moed Written in Music https://writteninmusic.com

Begeleid door zijn vertrouwde muzikale vrienden Ton Snijders, Martin de Wagter, Charles Nagtzaam en Rens van der Zalm vervolgt Frank Boeijen met zijn nieuwste album Liefde & Moed op overtuigende wijze zijn reeds jaren geleden ingezette succeskoers. Het album is de opvolger van het prachtige, in 2011 verschenen, Genade, dat in boekvorm werd uitgebracht en naast de geweldige muziek ook schitterende zwart-wit foto’s van Károly Effenberger bevat.

Net als Genade en voorganger Camera telt ook Liefde & Moed weer tien tot de verbeelding sprekende nummers, die zich na meervoudige beluistering eenvoudig in je hoofd nestelen. De laatste jaren is Frank een meester geworden in het schrijven van songs die zowel rust uitstralen als diepere, onderliggende gevoelens en emoties blootleggen.

Zijn vriend en collega-zanger/muzikant Stef Bos sprak al lovende woorden van gelijke strekking op de website van Frank: ‘ Na een drukke dag van veel files en veel gesprekken beluisterde ik zijn nieuwste verzameling songs en opeens daalde er een rust over mij neer als en deken van tijdloosheid die me losmaakte van deze tijd waarin het leven voorbijraast en waardoor je soms achter jezelf aan loopt. Vanaf het eerste nummer al keerde ik terug naar een wereld die verstild is en waarin de schoonheid van het detail het wint van het circus dat ons soms omringt. Alsof ik dichter bij mezelf werd gebracht. Toen ik de cd beluisterd had bevond ik mij op een eiland van rust in een doorgedraaide tijd’.

Het album begint ijzersterk met het wonderschone Vragen Wonen Overal en De Ogen Van Haar Moeder, dat absoluut tot het beste werk uit zijn oeuvre behoort. Met mooie zinnen als ‘De jonge vrouw was verdwenen. Verdwenen in het leven.’ en ‘ Elkaar verloren in de tijd’ alsmede de verrassende plotwending blijft het nummer van de eerste tot de laatste toon boeiend. Als één van de weinige zangers-tekstschrijvers in Nederland weet Frank met minimale middelen vaak maximaal te imponeren. Zelfs als er soms ‘uiterlijk’ (muzikaal) weinig lijkt te gebeuren, ‘ innerlijk’ (tekstueel) gebeurt er des te meer!  Ik zeg nadrukkelijk lijkt, want de manier waarop de band Frank op vaak zeer subtiele, fraaie wijze begeleidt, verdient wederom alle lof. Een van de beste voorbeelden hiervan is Overal Bleef Er Iets Achter, waarbij het achtergelatene eerst materieel is, vervolgens immaterieel en uiteindelijk zelfs niets is.

Zijn liefde voor gedichten van anderen steekt Frank nooit onder stoelen of banken. Werd op Genade nog het gelijknamige gedicht van Rense Sinkgraven bewerkt tot lied en op het album Heden de gedichten van Michel van der Plas (Gras) en Fernando Pessoa (Pessoa: wanneer de lente komt), op Liefde & Moed treffen we de bewerking aan van een gedicht van Gerrit Achterberg, Vervulling.

Liefde & Moed kent daarnaast veel sfeervolle songs waarin de (oude) liefde centraal staat. Naast het reeds genoemde De Ogen Van Haar Moeder, vallen ook Jij Verwarmt Mijn Hart, het titelnummer, Ze Keek Naar Het Landschap en de rustieke afsluiter Zee Van Tijd in deze categorie. In zeker zin zou je ook het vooral tekstueel indrukwekkende Helpende Hand In Dromen hieraan toe kunnen voegen. ‘ Ik zie mijn leven voor mij. Als ze slaapt naast mij. De helpende hand in dromen. Hoop ik voor haar  te zijn.’, zou je eenvoudig kunnen uitleggen als een daad van liefde.

Van een andere strekking is Nergens Meer Alleen, met een tekst zoals alleen Frank ze kan schrijven. De tekst’ Zonder enige twijfel’ wordt meteen gevolgd door’ Twijfel’. Als luisteraar twijfel je zelf ook of dit nummer nu gaat over de voordelen of de nadelen van het feit dat je echt nergens meer alleen kunt zijn, zelfs wanneer je op vakantie bent?  Ik doel hierbij op de volgende tekst: ‘ En God trekt strepen. Aan de hemel. Aan de Hemel. (vliegtuig?)’ Goed Volk. Goedkoop hierheen.’ (goedkope charter-vluchten?). Daarnaast heeft Frank het over het lot van de kijker maar vervolgens ook over kijken zonder echt te zien. Om af te sluiten met ‘ Je bent nergens meer alleen. Dat is maar goed ook.’ Waar zou je tenslotte zijn als schrijver zonder de mogelijkheid om mensen en hun radarwerk te kunnen observeren?

Laat ik niet vergeten te vermelden dat het fraaie artwork van het (cd)boekje wederom is voorzien van prachtige (kleuren)foto’s van Károly Effenberger.

Met Liefde & Moed voegt Frank Boeijen weer een mooi en warm klinkend album toe aan zijn grote oeuvre, dat hopelijk de komende jaren nog flink uitgebreid zal worden. In de huidige vorm is hij hard op weg om de Leonard Cohen van de Lage Landen te worden. Hij heeft gelukkig nog zeeën van tijd!

Tracklisting Liefde & Moed:

  1. Vragen Wonen Overal
  2. De Ogen Van Haar Moeder
  3. Jij Verwarmt Mijn Hart
  4. Overal Bleef Er Iets Achter
  5. Vervulling
  6. Liefde & Moed
  7. Helpende Handen In Dromen
  8. Ze Keek Naar Het Landschap
  9. Nergens Meer Alleen
  10. Een Zee Van Tijd