×

Recensie

Pop

04 november 2014

Flavia Coelho – Mundo

Mundo Meo

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Discograph

Mundo Meo Flavia Coelho Pop 3.5 Flavia Coelho – Mundo Meu Written in Music https://writteninmusic.com

Net 22 jaar oud, kwam Flavia, als lid van een carnavalsgezelschap naar Frankrijk. De kennismaking met Frankrijk beviel Flavia zo goed dat ze in 2006 terugkwam en Frankrijk koos als land om zich te vestigen. Samen met de Kameroenese muzikant Bika Bika Pierre en geruggesteund door producer Victor Vagh nam ze een album op dat toen echter weinig aandacht trok. Toen ze in 2011 de hoofdprijs binnenhaalde van het festival Génération Réservoir besloot platenmaatschappij Discograph haar onder de hoede te nemen en zorg te dragen voor een heruitgave van het debuutalbum. Dat debuutalbum was een mengeling van diverse muzieksoorten waar vooral de mix tussen Braziliaanse muziek en reggae model in stonden. De titel Bossa Muffin spreekt wat dat betreft boekdelen.

De ontwikkeling van Flavia stond niet stil na het winnen van de prijs; ze toerde veel en ze verrijkte haar muzikale pallet en maakte kennis met muzikale grootheden als de drumlegende Tony Allen en Speech van Arrested Development en de Franse multi-instrumentalist en producer Fixi. De veelheid aan invloeden waarmee ze zich omringd zag, heeft ze tot een swingend geheel weten om te vormen op haar tweede album waar net zo goed de Braziliaanse klanken op te horen zijn, als de reggae invloeden, moderne dansklanken maar ook invloeden van hiphop en Europese dans- en Balkaninvloeden. Het album dat het resultaat is van alles dat ze afgelopen jaren tot zich genomen heeft, brengt een moderne en uiterst dansbare langspeler waarbij Flavia zich steeds kritisch toont over wat er gebeurt in haar geboorteland en op mondiaal vlak. De misstanden in de grote steden in Brazilië worden aangekaart evenals de effecten van klimaatverandering. Toegankelijke muziek maken en tegelijk je punt maken over zaken die je raken, wat dat aangaat, vertoont de Braziliaanse overeenkomsten met Martijn Holtslag van Knarsetand die ook al de essentie van reggae ontdekte en in zijn muziek opnam.

De cocktail die Flavia presenteert heeft een bijzonder smakelijke afdronk. Tropisch, of liever, exotisch zijn de verschillende ingrediënten maar in alles blijft de muziek authentiek en staan de nummers ook centraal. Als je van wereldmuziek houdt die trouw is aan zijn wortels en tegelijk laat horen mee te groeien met de ontwikkeling van de muziek overal ter wereld, dan is Mundo Meu een zeer interessant album. De warme stem van Flavia en haar gevoel voor ritme en aansprekende zanglijnen maken het album werkelijk af. 1. Por Cima
 2. Pai de Santo Featuring Woz Kaly
 3. Amar e Amar
 4. Espero Você Featuring Patrice
 5. Passou Passou
 6. Vazio
 7. Fora da Lei
 8. O Dom Featuring Speech
 9. Power of Money
 10. People Dansa Featuring Tony Allen
 11. Hoje Featuring Fixi, L'Ultra Bal
 12. Cinema
 13. Ilha de Maré