×

Recensie

Electronic

10 augustus 2017

faUSt – Fresh

Fresh Air

Uitgebracht door: Bureau B

Fresh Air faUSt Electronic 4 faUSt – Fresh Air Written in Music https://writteninmusic.com

En weer slaat faUSt nieuwe wegen in. Was jUSt een ietwat vreemdsoortig allergaartje schetsen en aanzetten waarin vooral heel veel ruimte open (en leeg) gelaten werd, Fresh Air staat helemaal in het teken van het benutten van de breedte en diepte van gedeelde muzikale universums. Oftewel: faUSt zocht de samenwerking met zowel muzikale vrienden, alsook met het publiek.

Opgelucht ademhalend alsof de heren na te lange tijd in een bedompte studio hebben gezeten weer eens buiten komen, spettert het album hypnotisch en energiek. Noisy ook, granulair en gruizig bovendien. Met een zekere dreiging die uitgaat van industriële blues met chanson-swing. Een kadans die de ademgolf van de luisteraar op slag bedwelmt. Je hoort faUSt weer als de bricoleurs die fieldrecordings, gebrulde one-liners (uit de Dada-school?), live-jams en bezielde experimentele poëzie knippen en plakken.

Oh, ja, en voor ik het vergeet… Je hoort ze misschien niet, maar vlak de breisters niet uit. Op de faUSt-rider stond namelijk dat de lokale promotor een groepje breisters (m/v) moest regelen. Vooraan op het podium zaten ze ook tijdens Le Guess Who? Festival in Utrecht. De aanblik was bevreemdend en koddig speels. Die ‘eis’ gold ook de Amerikaanse tournee waar deze plaat zijn genesis vond. Breien doet faUSt dat het een lieve lust is, op-af-doorjakkeren-afbouwen en volgens patronen, als het meezit en ze opletten. Dat is niet altijd het geval, maar juist dan krijgen de knutselwerken eigen smoel, in de rafelrandjes of ophaaltjes – de gevallen steken.

Dirk Dresselhaus heeft de berg opnamen waarmee faUSt thuiskwam na het rondje VS helpen aaneenstikken. De coherentie van het geheel (en van de losse nummers) is een stuk groter dan je live hoorde. Verfrissende anarchie die net niet teveel bijeen gebonden is dus. Drone alom, groove, motorik als vanouds in de 70s, plus atonale viool, concrète dichtkunst, post-punky gierende gitaren en een geagiteerde dilettant in de vorm van de saxofoon: als een cocktail van deze ingrediënten klinkt Fresh Air. En – mits gedoseerd genoten (en laat dat met twee relatief korte plaatkanten helemaal niet lastig zijn!) – dat is patent en potent spul.  1. Fresh Air
  2. Birds Of Texas
  3. Partitur
  4. La Poulie
  5. Chlorophyl
  6. Lights Flicker
  7. Fish