×

Recensie

Jazz

08 mei 2019

Eyolf Dale & André Roligheten

Departure

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Departure Eyolf Dale Eyolf Dale & André Roligheten Jazz 4 Eyolf Dale & André Roligheten – Departure Written in Music https://writteninmusic.com

De Noorse pianist Eyolf Dale en tenorsaxofonist/klarinettist André Roligheten vormen al langer een duo onder de naam Albatrosh en hebben onder die naam zelfs al drie albums gemaakt. Departure, voor het Britse Edition Records, betekent het eerste album onder hun eigen namen. Het album is wederom een bijzondere exercitie.

Dat het met de chemie tussen beide muzikanten helemaal goed zit bewezen hun drie voorgaande Albatrosh albums al. Dat ze nog weer een stuk vloeiender klinken als op die album maar ook geen wonder heten. De mannen hebben op eigen kracht de afgelopen jaren hun stempel op de Europese jazz al nadrukkelijk gezet. Dale met de albums Wolf Valley en Return To Mind (ook via Edition Records verschenen, met als curiositeit zowaar een track die via een naar de 2.5 miljoen lopend aantal streams bizarre populariteit heeft). Roligheten speelde op het Wolf Valley in het octet van Dale en maakte al net zoveel indruk in Gard Nilssens band Acoustic Unity.

Het blijft een mooie traktatie de mannen puur samen te horen. Departure boeit, emotioneert en beklijft. Het spel van de mannen is prachtig en de composities maken steeds weer nieuwe emoties los. Het album is in composities opgezet als een ontmoeting tussen oude vrienden wier carrières tot grote hoogten zijn gestegen en die nu afscheid nemen van hun oude omgeving en opnieuw starten.

Departure is een album waarop zowel Dale als Roligheten een ingetogen weg zoeken. Een zoektocht naar schoonheid zonder ‘te mooi’ te klinken. Zelfs in hun ingetogenheid blijven ze namelijk het avontuur zoeken waardoor de composities boeiend blijven. Juist ook doordat ze met nadrukkelijk spel hun eigen klasse maar weer eens benadrukken en hun samenspel zo vloeiend is maakt Departure grote indruk.

Dale en Roligheten zijn mannen die net zo goed blijven zoeken naar nieuwe wegen om hun muziek nog indringender te krijgen. Dat deze dan af en toe dwars klinkt komt de schoonheid alleen maar ten goede. Departure is een puur en eerlijk album van twee mannen die hun muzikale zoektocht voortzetten met steeds weer reuze interessante platen. Hoe mooi dat wij met hun zoektocht mee mogen gaan.  1. First Clue