×

Recensie

10 juli 2014

Ethan Johns

The Reckoning

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Three Cows

The Reckoning Ethan Johns Roots 4.5 Ethan Johns – The Reckoning Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn tweede solo album The Reckoning maakt Ethan Johns grote indruk. Geproduceerd door vriend Ryan Adams weet hij een excellente stijl te vinden.

Met vader Glyn als groot voorbeeld heeft Ethan Johns ondertussen ook zelf een indrukwekkende lijst aan producties op zijn naam staan. Zijn meest vooraanstaande werk deed hij voor Laura Marling, Ryan Adams, het eerste werk van Kings Of Leon en Ray LaMontagne maar ook voor The Staves, The Vaccines, Kaiser Chiefs, Paul McCartney en The Boxer Rebellion. Ook de verrassende muzikale terugkeer van Tom Jones mag op zijn naam geschreven worden.

Zijn eerste eigen album If Not Now Then When? verscheen vorig jaar en maakte indruk. Het album bevatte weerbarstige songs die zijn manier van produceren perfect op zijn eigen muzikale smaak deden aansluiten. Toch schoten de songs ook alle kanten op, logisch dat hij daarom voor zijn tweede album met Ryan Adams als producer heeft gewerkt. De mannen hebben samen al de nodige albums opgenomen en voelen elkaar naadloos aan. Met de productie in de handen van Adams heeft Johns alle ruimte om zich optimaal op de songs en de arrangementen te richten. Dat maakt de sober klinkende songs, met een oorsprong in de Britse folk en Amerikaanse blues, tot de mooiste die je dit jaar gaat horen. Zijn verhuizing van Los Angeles, waar hij ruim 15 jaar vanuit resideerde, terug naar Engeland heeft een overduidelijk muzikale weerslag op de songs.

The Reckoning is in basis een conceptalbum dat tekstueel de fictionele song The Lo Down Ballad of James Younger, een verhaal van twee broers die rond 1850 Amerika ontdekken, als oorsprong heeft. Johns heeft deze basis tekstueel omgedraaid naar de mogelijkheden en keuzes die we in het algemeen in het leven hebben en hoe we deze oppakken. Het geeft alle songs op The Reckoning een mooie meerwaarde mee, vooral ook omdat Johns zich tekstueel flink heeft laten inspireren door Adams. De melodieën voor de songs zijn daarnaast emotievol en rijk in kleur. Johns zoekt, net als iemand als Marling, net dat anders klinkende element van een song op. Het geweldige The Fool is daar een prachtig voorbeeld van.

The Reckoning is een fraai ingetogen album geworden waar de songs in sfeer prachtig op elkaar aansluiten. Met het lekker stevige Talking Talking Blues als heerlijk robuuste song tussenin en This Modern London, een pracht ode aan de immer hectische stad, als erg mooie albumafsluiter. De meesten zullen echt al volledig om zijn als ze de wonderbaarlijke tweede song van het album Dry Morning gehoord hebben. De mooi donkere stem van Johns sluit naadloos aan op zijn stemmig tokkelende gitaarwerk en echt elk arrangement verrijkt de songs. Of het nu een piano, gitaar of violen zijn. Met The Reckoning bewijst Ethan Johns dat hij niet alleen artiesten onder zijn bezielende leiding kan laten schitteren maar dat hij dat nu ook zelf kan.  1. Go Slow
  2. Dry Morning
  3. The Fool
  4. Among the Sugar Pines
  5. The Roses and the Dead
  6. Talking Talking Blues
  7. The Lo Down Ballad of James Younger
  8. Blackheart
  9. You Changed
  10. This Modern London