×

Recensie

Roots

30 maart 2020

Espers

Espers (vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Drag City

Espers (vinyl reissue) Espers Roots 4.5 Espers – Espers (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Alweer ruim 16 jaar geleden kwam het meesterlijke eerste album van Espers uit. Het uit Philadelphia afkomstige trio dat folk en psychedelica zo wonderschoon in songs verpakte.

Espers (januari, 2004) kwam uit toen de band, opgericht in 2002, nog in basis uit multi-instrumentalisten Greg Weeks, Meg Baird en Brooke Sietinsons bestond. Al werd het debuutalbum wel met gastmuzikanten, een strijkerstrio, opgenomen werden de meeste instrumenten (en dat zijn er echt ontzettend veel) allemaal door henzelf bespeeld.

Espers kwam uit in een periode waarin er in Amerika een ware new wave of indiefolk aan de gang was. Espers zat in het hart van die beweging en maakte met hun eerste album gelijk wel heel erg duidelijk dat ze de meest belangwekkende band, zelfs vaandeldrager, van de nieuwe indiefolkgolf waren.

Weeks had in de scene al een behoorlijk reputatie opgebouwd maar overtrof met Espers alle verwachtingen. Hij was de muzikale architect die met zijn composities en productie het trio de majestueuze sound meegaf. Maar juist ook de wonderlijk muzikale klik die Weeks, Baird en Sietinsons destijds gelijk hadden bleek de grote kracht van Espers.

Hun debuut is en blijft een magnifieke muzikale ervaring. Zo knap hoe oude Britse folk, die halverwege en einde jaren zestig in Groot-Brittannië zo adembenemend opnieuw werd herontdekt, in zo’n fascinerende vorm vanuit Philadelphia decennia later opgefrist wederom een nieuw leven kreeg.

De sfeer op het album is ingetogen, met de akoestische gitaar steeds als basis, waarover de prachtige (samen)zang en weelderig ingebrachte instrumenten de fraaie inkleuring vormen. Zelfs als een elektrische gitaar door de effecten of de distortion getrokken er overheen giert, blijven de songs warm en sfeerrijk. Knap hoe de sound van het album steeds zowel subtiel als rijk in arrangementen klinkt.

Weeks, Baird en Sietinsons weten op de acht songs die hun debuut telt een weergaloze balans in sfeervol en prikkelend te vinden. In elk nummer weten ze steeds precies die instrumentale inkleuring te geven die tegelijk intrigeert als raakt. Acht songs die als geheel een onnavolgbare en tijdloze indruk achterlaten.

Espers is een meesterlijk debuut dat na ruim 16 jaar nog net zoveel indruk achterlaat als het destijds deed.

Origineel uitgebracht door Locust Music werd het album geadopteerd door platenlabel Wichita. Het vinyl van het album is nu opnieuw verkrijgbaar via Drag City, het platenlabel dat de laatste albums van Espers, II (2006) en III (2009), ook uitbracht.

Kant A:

  1. Flowery Moontide
  2. Meadow
  3. Riding
  4. Voices

Kant B:

  1. Hearts & Daggers
  2. Byss and Abyss
  3. Daughter
  4. Travel Mountains