×

Recensie

Alternative

29 mei 2017

ESG

Step Off

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire

Step Off ESG Alternative 3.5 ESG – Step Off Written in Music https://writteninmusic.com

Vijftien jaar na de release krijgt Step Off een reissue. Het album betekende in 2002 de terugkeer van ESG, de band van Renee, Valerie en Marie Scroggins, die begin jaren tachtig naam had gemaakt binnen de New Yorkse art/no wave scene en Britse postpunkkringen.

Een van de eerste opnamen van ESG, You’re No Good, kwam in 1981 uit op Factory Records. De single was geproduceerd door Martin Hannett, bekend van onder meer de Buzzcocks, Joy Division en Magazine. De link met Factory leverde ESG ook een optreden in Manchester op, en wel op de openingsavond van de Haçienda, op 21 mei 1982. De club was toen nog nauwelijks klaar en zaagsel en steigers bepaalden de sfeer.

In de jaren tachtig speelde ESG onder meer met PiL, Gang of Four en The Clash. Het geluid van het trio uit South Bronx, een kale mix van soul, funk en postpunk, bleek invloedrijk en vooral de track UFO werd veelvuldig gesampled in de jaren negentig en daarna. Dit overigens tot onvrede van de band, die dit toch als een vorm van diefstal zag. Vanaf 2000, dankzij de compilatie-cd A South Bronx Story en de groeiende belangstelling voor de alternatieve geluiden van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, dook de naam ESG vaker en vaker op. In 2002 resulteerde dit in het album Step Off, uitgebracht door het toen stevig aan de weg timmerende Soul Jazz Records.

Gesierd met een nieuw hoesontwerp ligt Step Off vijftien jaar na dato dus opnieuw in de winkel. Het is mooi om te kunnen vaststellen dat de band met zijn ‘less is more’ benadering nog steeds goed klinkt. Effectvolle, dunne gitaren, simpele maar lekker voelbare baslijnen en effectieve drums- en percussie; het is ook anno 2017 in al zijn eenvoud genoeg voor een pakkend half uur.

De koele sensualiteit van tracks als Be Good To Me en Talk It doet haar werk nog steeds. Met de ‘party track’ Sixpack brengt ESG tijdig vaart in het album. Het minimalisme van Step Off en Sensual Intentions komt door Renee’s overtuigende voordracht en de lekkere dynamiek van de ritmesectie nog steeds goed over. ESG is net zo kaal als menig do-it-yourself-band van rond 1980, zij het dat Step Off wel even beter is geproduceerd dan veel underground-singles van weleer.

De single in 2002 was My Street, de uptempo afsluiter van Step Off, een track die James Murphy van LCD Soundsystem ongetwijfeld kon waarderen. Lekker pittig aangezette drums, opzwepende percussie, een simpele baslijn uit het boekje en ruwe zang; hier laat ESG de subtiliteit even los maar vliegt nog niet uit de bocht. De band bleef ook in 2002 trouw aan het eigen geluid. Het leverde een bevredigende comeback in stijl op.  1. Be Good To Me
  2. Talk It
  3. It's Not Me
  4. Six Pack
  5. Step Off
  6. Sensual Intentions
  7. My Street