×

Recensie

Roots

02 november 2021

Eric Devries

Song & Dance Man

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: MIG

Song & Dance Man Eric Devries Roots 4 Eric Devries – Song & Dance Man Written in Music https://writteninmusic.com

In het geval van Eric Devries zijn we enigszins vertrouwd met zijn ‘Hidden Agenda’, toch wat het muzikale luik betreft. Het duo met die andere muzikant en songwriter Jan Baartmans groeide, versterkt met een ritmesectie en orgelman, uit tot Hidden Agenda Deluxe. Een uit   combo dat niet onverdienstelijk de Amerikaanse roots adapteerde op Pan Alley Fever en Angels in The Snow, een samenwerking met het Canadese Oh Sussanah. Nadien werd hij, weerom samen met Baartmams gesignaleerd  bij Matthews Southern Comfort. Met Songs & Dances is Devries aan zijn vierde soloproject toe.

Devries opteerde voor een meer intimistische benadering en een akoestische setting. Producer en multi-instrumentalist Janus Kolen voegt subtiele accenten toe met mandoline banjo, dobro, accordeon… Daarnaast horen we vioolbijdragen van Joost van Es en bassist Lucas Beukers zorgt voor ritmische ondersteuning.

Meteen na het aftellen wordt het duidelijk het hitsige Little White Lines spoort op honky tonk tracks met twangende snaren en harmonica. In Jericho Walls bepalen banjo en viool de toon en ondersteunen de zang. Die wordt overigens geflankeerd door harmonische backing van Sophie Janna, die we ons herinneren van The Lasses. ‘’When I heard the Man sing ‘Hard Noise The Highway’, de sprankelende titeltrack is een nauwelijks verholen eerbetoon aan Van Morrison.

Zo neemt Devries je telkens mee in zorgvuldig uitgewerkte verhalen. De tijd waarop je geen vat hebt of de onvermijdelijke problemen die bij elke nieuwe liefde opduiken, het op wonderlijk snarenwerk meanderende Matters of Love en het door melancholie bedwelmde All I Know How To Do.

Even verpozen op relaxte, door de banjo fiddle aangestuurde cajuntonen van Another Round en we verzeilen in het afsluitende gedeelte met Don’t Let Me Be. Het zacht vliedende Mary behoort ongetwijfeld bij de fraaiste etappes van een foutloos parcours dat na de fiddlersong But For The Grace in absolute schoonheid afgesloten wordt. Sunday Eve in Amsterdam, een weemoedige blik in de achteruitkijkspiegel, drijft op akoestische gitaar, tedere klarinet en strijkers. Song & Dance Man behoort ongetwijfeld bij het betere werk uit de songsmidse van de Lage Landen en ver daarbuiten. 1. Little White Lies
 2. Jericho Walls
 3. Ballad Of A Song & Dance Man
 4. Soften The Ground
 5. Time Is All
 6. Matters Of Love
 7. All I Know How To Do
 8. Another Round
 9. Don't Let Ne Be
 10. Mary
 11. But For The Grace
 12. Sunday Eve In Amsterdam