×

Recensie

Metal

11 augustus 2015

Enabler

Fail To Feel Safe

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Century Media

Fail To Feel Safe Enabler Metal 2.5 Enabler – Fail To Feel Safe Written in Music https://writteninmusic.com

Een ironische titel als je de mediaberichtgeving over deze band de afgelopen twee weken hebt gevolgd. Frontman Jeffrey Lohrber is beschuldigd door zijn ex bandlid en ex-vriendin Amanda Daniels van seksueel en geestelijk misbruik. Bijzonder ernstig allemaal. De band ligt op dit moment ook plat. Dit overschaduwt natuurlijk helemaal hun derde en langverwachte nieuwe album.

Suffer To Survive is een bijzonder sterk begin. Een start met blastdrums, dan een black metal achtige riff die overgaat in afwisselend midtempo en full speed metalcore. Verpulverend op alle fronten. Wat gebeurt hier veel in 2.37.  De daaropvolgende titeltrack is van een zelfde kaliber, alleen worden er hier nog wat rustige passages en een meezing stuk aan toegevoegd. Het geeft het nummer een bombast mee, wat haast onmenselijk is. De compacte trashy sound van hun debuut All Hail The Void is inmiddels helemaal verdwenen, maar de belachelijke agressie niet. De basis blijft hetzelfde. In amper 3 minuten vernietigende metal weg te geven.

Maar na deze songs begint het duidelijk te worden dat getekend worden door een groot label, ook zijn weerslag vindt in de stijl. Hier begint Enabler steeds breder te klinken. Sinister Drifter, Sail The Sea Of Fire en Malady zijn nummers die toch heel wat minder zijn dan we gewend zijn. Malady is veel te bombastisch met al de gotische invloeden. Het unieke geluid van hun eerste twee albums is hier ingeruild voor mainstrean. Ook het punkrockerige Demolition Praise is wat slapjes.

Dit is zeker geen goeie opvolger van La Fin Absolue Du Monde. Dat album was van begin tot eind een mokerslag. Fail To Feel Safe hinkt op te veel gedachten. De sound is groots, maar de kracht van de band is afgenomen. Uiteindelijk is de titel op alle fronten ironisch geworden, want muzikaal zijn ze een stuk veiliger gaan klinken… 1. Suffer To Survive
 2. Fail To Feel Safe
 3. By Demons Denied
 4. Euphoric Revenge
 5. Isolation Sickness
 6. Sinister Drifter
 7. Sail The Sea Of Fire
 8. Haunted
 9. Drownage
 10. Demolition Praise
 11. Malady
 12. La Furia
 13. Sabotage Within