×

Recensie

Jazz

30 mei 2006

Eldar

Live At The Blue Note

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sony

Live At The Blue Note Eldar Djangirov Jazz 4.5 Eldar – Live At The Blue Note Written in Music https://writteninmusic.com

De Russisch/Amerikaanse jazz pianist Eldar Djangirov is nog geen 20 jaar maar heeft al een imposante carrière achter de rug. Live At The Blue Note is een wonderlijk volwassen album.

Met twee albums op het kleine D&D records in de winkels en optredens, met zijn trio, door alle staten van Amerika scoorde hij een groot contract bij het grote Sony classics. Daar imponeerde hij gelijk op 17 jarige leeftijd met een gelijknamig debuutalbum, waar dan ook maar gelijk jazzhelden John Patitucci en Michael Brecker op mee speelden. Vooral door zijn jonge leeftijd was er eerst nogal schuchter vanuit de jazzhoek gereageerd op de fuzz rond Eldar maar elke jazzliefhebber en muzikant ging al snel overstag bij het zien van zijn live kwaliteiten. Zijn pianospel, een ideale mix tussen Art Tatum, Duke Ellington en Bill Evans, is er dan ook een van uitzonderlijke klasse.

Dat momenteel iedere grootheid in zijn omgeving wil bivakkeren is ook weer te horen op het live album Live At The Blue Note, wat na een jaar vertraging gelukkig toch in Nederland een eerlijke release krijgt. Trompettisten Chris Botti en Roy Hargrove moeten hun uiterste best doen om Eldar de baas proberen te blijven. Maar alles draait natuurlijk om Eldar zelf die zijn meesterlijke gave optimaal ten toon kan spreiden. Of het nu een standard als Cole Porter’s What Is This Thing Called Love is, die hij en zijn trio een volledig eigen draai geven, of een geweldige compositie uit de eigen koker, zoals bijvoorbeeld Chronicle.

De al eerder gemelde samenwerking met Botti en Hargrove pakt daarnaast ook uitstekend uit. Vooral Hargrove is geweldig op dreef als hij met Eldar in duel gaat in een prima interpretatie van Thelonious Monk’s Straight No Chaser. Maar let in deze ook vooral op dat knallende pianospel van Eldar die met zijn linkerhand, bijna nog meer als de drummer, het stuwende ritme aangeeft. Ook de geweldige trio benadering van het overbekende Besame Mucho krijgt een glansrijke vertolking. Fascinerend hoe Eldar die song volledig naar zich toetrekt met pianopartijen waarin hij de hele zanglijn lijkt te verwerken.

Live At The Blue Note is een ongelooflijk album vooral als je er bij nadenkt dat Eldar bij de opnamen nog geen 18 jaar oud was.  1. What Is This Thing Called Love
  2. Someday
  3. You Don't Know What Love Is (featuring Chris Botti)
  4. Daily Living
  5. Dat Dere
  6. Besame Mucho
  7. Straight, No Chaser (featuring Roy Hargrove)
  8. Sincerely
  9. Chronicle
  10. Take The A Train