×

Recensie

Klassiek

18 april 2010

Duo Seraphim

O muse, comt nv voort

Geschreven door: Didi de Pooter

Uitgebracht door: Aliud Records

O muse, comt nv voort Margot Kalse Duo Seraphim Klassiek 4 Duo Seraphim – O Muse, comt nv voort Written in Music https://writteninmusic.com

Hoewel ensembles als Camerata Trajectina al jaren bescheiden succesjes boeken, blijft de Nederlandse liedtraditie een marginale plaats innemen in het vaderlandse muziekleven. De ooit immens populaire liederen van dichters als Joost van den Vondel en P.C. Hooft zijn ons nagenoeg onbekend. Luitiste Elly van Munster en mezzosopraan Margot Kalse hebben 23 Nederlandse contrafacten (nieuw geschreven teksten op bestaande melodieën) uit populaire liedboekjes als de Friesche lust-hof samengebracht. De melodieën komen uit diverse buurlanden en variëren van het populaire ‘Doulce memoire’ tot Dowlands ‘Flow my teares’. Het samenspel van Kalse en Van Munster is smetteloos en de mezzo bewijst een kei te zijn in dit repertoire. Hoewel ze in climaxen soms wat onzuiver klinkt, is het verbazingwekkend hoe ze haar ruime klank behoudt bij het uitspreken van het onzingbare Nederlands. Wat wel stoort zijn de statische – soms al te veel benadrukte – ritmes. Liederen als de openingstrack O lief, v derven, waarin de tact wat losser is, springen er uit.

Elly van Munster, luit
Margot Kalse, mezzosopraan

Deze recensie verscheen eerder in Luister 665.

O Muse, comt nv voort

Duo Seraphim

ACD HJ 040-2 65’

Uitvoering ****/ Registratie ***

Hoewel ensembles als Camerata Trajectina al jaren bescheiden succesjes boeken, blijft de Nederlandse liedtraditie een marginale plaats innemen in het vaderlandse muziekleven. De ooit immens populaire liederen van dichters als Joost van den Vondel en P.C. Hooft zijn ons nagenoeg onbekend. Luitiste Elly van Munster en mezzosopraan Margot Kalse hebben 23 Nederlandse contrafacten (nieuw geschreven teksten op bestaande melodieën) uit populaire liedboekjes als de Friesche lust-hof samengebracht. De melodieën komen uit diverse buurlanden en variëren van het populaire ‘Doulce memoire’ tot Dowlands ‘Flow my teares’. Het samenspel van Kalse en Van Munster is smetteloos en de mezzo bewijst een kei te zijn in dit repertoire. Hoewel ze in climaxen soms wat onzuiver klinkt, is het verbazingwekkend hoe ze haar ruime klank behoudt bij het uitspreken van het onzingbare Nederlands. Wat wel stoort zijn de statische – soms al te veel benadrukte – ritmes. Liederen als de openingstrack ‘O lief, v derven’, waarin de tact wat losser is, springen er uit.