×

Recensie

World

13 juni 2010

Dulce Pontes

Momentos

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Coast to Coast, Penguin Records

Momentos Dulce Pontes World 3.5 Dulce Pontes – Momentos Written in Music https://writteninmusic.com

Met het prachtige dubbelalbum Momentos viert zangeres Dulce Pontes haar twintigjarige muziekcarrière. Momentos luistert als een even breed als overtuigend overzicht van haar meest ontroerende momenten, live en in de studio opgenomen. Hoewel ze zichzelf geen fadista noemt, speelt de fado een belangrijke rol in haar oeuvre. Dat horen we duidelijk terug op de eerste cd van Momentos, waar Portugal in al haar muziekfacetten centraal staat.

Het album opent vrolijk en krachtig met Fadinho Serrano en Fado Os Maias klinkt als een unieke samensmelting van fado en nachtclub-cabaret, toch zijn het vooral de pure fadostukken Lágrima, Medo en Naufrágio die grote indruk maken. Uma Mulher Na Cidade is geïnspireerd op haar idool Sarah Vaughn en is de fraaie, vrouwelijke variant van Um Mulher Na Cidade van componist José Luis Tinoco. De bewerking van Canção Do Mar, waarbij zelfs Indiase tablas en een doedelzak gebruikt worden, is de waardige afsluiter van de eerste cd.

Deel twee van dit album kent een meer internationaal karakter, met twee nummers over de Middellandse zee, waaronder het schitterende Por Esse Mar. Ook is er het drietalige duet met José Carreras Todos Somos Um (het officiële anthem voor The New 7 World Wonders (07-07-2007)), een duet met tekstschrijver George Dalaras en twee stukken van Ennio Morricone, met wie ze het album Focus opnam. Met name op No Ano Que Vem toont Dulce Pontes aan veel meer in haar mars te hebben dan de, overigens prachtige, fadovertolkingen die haar internationale roem hebben gebracht. Het instrumentale Nu sluit het tweeluik af en geeft meteen een voorproefje van haar volgende muzikale project Nudez, waarbij Dulce muzikaal ‘naakt’ gaat, oftewel terugkeert naar de basis van de songs en zij stemtechnisch speelt met onomatopee (klanknabootsing).

Tracklisting Momentos:

Disc1

 1. Fadinho Serrano
 2. Verde Pino, Verde Mastro
 3. Julia Galderia (Homenagem Ao Meu Tio Carlos Pontes)
 4. Medo
 5. Lagrima
 6. Naufragio
 7. Fado Os Maias
 8. Uma Mulher Na Cidade
 9. Cancao Do Mar

Disc2

 1. Cancao De Embalar
 2. O Infante
 3. No Ano Que Vem
 4. Por Esse Mar
 5. Todos Somos Um (Hino Oficial 7 Maravilhas Do Mundo)
 6. Amor A Portugal / Your Love
 7. O Mar E Tu
 8. Nu (Instrumental)


 1. Cancao De Embalar