×

Recensie

Roots

08 december 2022

Don Antonio & The Graces

Colorama

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Santeria

Colorama Don Antonio The Graces Roots 3.5 Don Antonio & The Graces – Colorama Written in Music https://writteninmusic.com

Achter deze maffiatitel schuilt de Italiaanse gitarist Antonio Gramenteiri, componist en producer van de formatie Sacre Cuori die menig Amerikaans rootsartiest tijdens Europese tournees begeleidde. Zo beleefden we het trio nog als backingband van Dan Stuart op het podium. The Crossing is een geslaagde samenwerking met Alejandro Escovedo en  dat geldt eveneens voor het project met ons eigenste Inneke Ingrid Veerman with Sacri Cuori  Vijf jaar geleden was er het titelloze debuut waarmee Antonia zich als multi-instrumentalist en componist van een zonnige, gevarieerde soundtrack profileerde.

Vanaf de eerste genuanceerde twangende gitaartonen in Louise verzeilen we weerom in een muzikale score die vanuit het Italiaanse gebergte in Rogmana naar het Amerikaanse continent naar Afrikaanse  woestijngebieden meandert. Plaatsen die Antonio tijdens uitgebreide omzwervingen bezocht en die reis impressies klinken door in de kleurrijke muzikale trip.

Gramentieri ontpopt zich als multi-instrumentalist en krijgt muzikale ondersteuning van The Graces, een Toscaans duo met gitarist Luca Giovachinni en drummer Piero Perelli figureren, muzikanten die voordien bij zangeressen Emma Morton en Dana Fuchs maar ook bij Glen Hansard gesignaleerd werden. De sessies mondden uit een in een hoofdzakelijk een instrumentale aangelegenheid.

Cinque Minuti di Te gezongen door Daniela Peroni  lonkt naar Italiaanse muziekjes uit de jaren zestig, de slepende zang  creëert  met een langoureuze ballroomcombo instrumentatie een mysterieuze sfeer die verder sluipt in The Good Son en het zacht galmende Lyle via het op speelgoedtoetsen en percussieve snarenritmiek balancerende Calacumbia reizen we af naar Zuid Amerika. Vanuit het wonderlijke, meer experimentele Late Bloom zwerven we met Polvo terug in door de ongenadig brandende zon uitgedroogde Spaanse gebieden.

In L’Ombre  lokt een verleidelijke vrouwenstem ons naar de weldadige koelte van de oase. Na de lekker wuivende op Afrikaanse  leest geschoeide ritmegitaartjes van La Manna weerklinkt het vervaarlijke Black Wolf Boogie, gitzwarte duistere blues die zich naar een onbestemd einde sleept. Ballerina is de dromerige stijlvolle afsluiter van een weerom bijzonder sfeervolle verslavende soundtrack.            1. Louise
 2. Cinque Minuti di Te
 3. The Good Son
 4. Mustah
 5. Lyle
 6. Calacumbia
 7. Polvo
 8. Billie
 9. L'Ombre
 10. Barga
 11. La Manna
 12. Black Wolf Boogie
 13. Ballerina