×

Recensie

Roots

14 februari 2007

Dolorean – You Can't

You Can’t Win

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Yep Roc

You Can’t Win Dolorean Roots 4 Dolorean – You Can’t Win Written in Music https://writteninmusic.com

Lome poppracht vind je op het nieuwe album van het uit Portland, Oregan afkomstige Dolorean. De band van zanger/componist Al James is al jaren een goed bewaard geheim maar met elk nieuw album lijken ze toch weer meer zieltjes te winnen. Terecht met zulke prachtige troostvolle liedjes.

De band bracht reeds twee albums uit. Het zeer opvallende debuutalbum Not Exotic en de perfecte opvolger Violence In The Snowy Fields. Zanger en belangrijkste songschrijver Al James heeft een mooie sobere hand van liedjes schrijven. Op de albums vinden we de ene mooie melodie na de andere vermengd met zijn melancholische introspectieve teksten. Het geeft de songs, gecombineerd met de lome ritmes, een sfeer die soms dicht tegen de oude R.E.M maar nog vaker aanleunt tegen het zeer onderschatte Spain (de band van Josh Haden, zoon van de vermaarde jazzbassist). Juist die verstilling in de songs maakt Dolorean en vooral de prachtige stem van James zo bijzonder en aantrekkelijk. De songs klinken daarnaast droevig maar troostvol tegelijk.

Op het nieuwe album You Can’t Win horen we de songs van James in dezelfde ongenaakbare kwaliteit. En dat maakt ook dit album weer een echt musthave. Het openingsnummer, tevens de titelsong, zet de toon voor een album dat vol prachtige songs staat. Want James heeft een geweldige hand van heel simpele maar o zo doeltreffende songs schrijven. Daarnaast zijn de arrangementen zo sfeervol geschreven dat ze de songs precies datgene meegeven wat je hoopt. Songs als Heather Remind Me How This Ends of What One Bottle Can Do zijn van aparte klasse. En de R.E.M invloed komt fraai uit de verf in de pianoballade We Winter Wrens.

Het wordt tijd dat we Dolorean maar eens heel goed in de gaten moeten gaan houden. En laat ze alsjeblieft weer eens een aantal concerten komen geven. 1. You Can't Win (4:26)
 2. We Winter Wrens (3:20)
 3. Heather Remind Me How This Ends (2:44)
 4. Beachcomber Blues (6:32)
 5. You Don't Want To Know (1:41)
 6. Buffalo Gal (5:06)
 7. In Love With The Doubt (3:06)
 8. What One Bottle Can Do (4:23)
 9. 33-53,9 N / 118-38.8 W (2:46)
 10. Just Don't Leave Town (3:56)
 11. My Still Life (2:49)