×

Recensie

Klassiek

18 augustus 2010

Dino Saluzzi

El Encuentro

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

El Encuentro Dino Saluzzi Klassiek 4 Dino Saluzzi – El Encuentro Written in Music https://writteninmusic.com

Vorig jaar februari speelde de Argentijnse bandoneon legende Dino Saluzzi een weergaloos concert in het Theater aan het IJ in Amsterdam. Met als gast de fantastische celliste Anja Lechner en het vaderlandse Metropole Orkest onder leiding van de jonge Jules Buckley. De opnamen zijn nu op CD uitgebracht en zijn net zo overweldigend als de avond zelf.

Dino Saluzzi is de meest legendarische bandoneon speler naast godheid Astor Piazolla. Afkomstig uit Buenos Aires ontwikkelde hij zijn grote talent, eerst in het land zelf, vervolgens over de rest van Zuid Amerika en Japan, voordat hij de westerse wereld aan deed. Vervolgens werd hij een wereldwijd zeer geliefd artiest. Niet alleen door zijn fabuleuze en zeer emotievolle spel maar ook door zijn verscheidenheid in projecten. Door het tekenen bij het Duitse toonaangevende platenlabel ECM werd hij betrokken in samenwerkingsprojecten met bassist Charlie Haden, trompettist Thomasz Stanko, bassist Palle Danielsson, trompettist Enrico Rava en celliste Anja Lechner. Met Lechner speelde hij ook veel legendarische duo concerten en hun duo album Ojos Negros staat bekend als een klassieker.

Voor het concert met het Metropole Orkest maakte Saluzzi een keuze uit zijn symfonische werk. Het concert werd in vier lyrische composities opgedeeld. In de handen van de jonge Britse Jules Buckley, die de afgelopen jaren onder de bezielende leiding van meester Vince Mendoza bij het Metropole Orkest betrokken is, is het orkest in zeer goede handen. Ze spelen soepel en met veel passie. De hoofdrollen zijn echter weggelegd voor Lechner en Saluzzi. Geweldig hoe zij in het titelnummer de muzikale strijd aangaan. Muzikale genialiteit met emotie ten top. Saluzzi bewijst eens te meer met zijn weergaloze spel met de jaren alleen maar beter te worden. Met zijn 75 jaar is van slijtage in zijn spel helemaal niets te merken. Lechner en Saluzzi zijn samen eenzame wereldklasse. Met het Metropole Orkest werd een fascinerend en overweldigend concert gegeven.  1. Vals De Los Días
  2. Plegaria Andina
  3. El Encuentro
  4. Miserere