×

Recensie

Alternative

14 maart 2010

dEUS – (Deluxe

Worst Case Scenario

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Island

Worst Case Scenario dEUS Alternative 4.5 dEUS – Worst Case Scenario (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met twee CDs en een DVD is de deluxe uitvoering van het eerste dEUS album Worst Case Scenario een ware goudmijn geworden. Het meesterlijke album heeft de tijd moeiteloos overleefd.

Eind jaren 80 en begin jaren 90 waren we in de Benelux verwend geweest met de Nederlandse Urban Dance Squad. Een band die hiphop, blues en rock op een zeer spannende manier wist te verwerken in waanzinnig aanstekelijke songs en een indrukwekkende live performance. Met internationale allure. Het Belgische dEUS sloot daar in 1994 met hun eerste album Worst Case Scenario moeiteloos op aan. In een mix van jazz, blues, progrock en punk vond de band een eigenzinnige weg die intrigerend, indrukwekkend en zeer overtuigend was. Nog een band die trots vanuit de Benelux de wereld zou gaan veroveren was daar.

De eerste bezetting was indrukwekkend. Vooral nu we het verloop weten. Met Tom Barman op gitaar en vocalen, Klaas Janszoons op viool, Rudy Trouve op gitaar, Stef Camil Carlens op bas, Jules de Borgher op drums was een band een ware verzameling briljante muzikanten. Opgericht in 1991 in Antwerpen begonnen ze als cover band maar al snel begonnen ze eigen songs te schrijven met Frank Zappa, Captain Beefheart en Tom Waits als referenties. Toen ze in 1992 meededen met de prestigieuze Humo Rock Rally en snel daarna kwamen met de EP Zea vielen ze op bij de mannen van het Belgische platenlabel Bang! die ze gelijk tekenden en ze de studio instuurden om een album op te gaan nemen.

Worst Case Scenario sloeg in als een bom. Een feest van muzikaliteit die we in lange tijd niet zo aanstekelijk gehoord hadden. De grote kwaliteiten van de individuele muzikanten had een dodelijke lading prachtsongs met kloten en emotie opgeleverd. Niet alleen de muziek was spannend maar ook de teksten. Het Engels van Barman was smetteloos en dus ook internationaal zonder drempels. De band bleek daarnaast live zeer overtuigend zijn en zelfs nog meer als op het album de muzikale grenzen op te zoeken. Het werd gelijk duidelijk dat we met een zeer belangwekkende band te maken hadden. Met de single Suds And Soda als culthit groeide de belangstelling naar een niveau waar het grote Island Records de band voor de wereld tekende.

Bijgesloten in de dikke deluxe edition is naast het reguliere, geremasterde, album een goed gevulde CD met bonustracks en b-kantjes. Daarop onder meer de gehele Zea EP en live tracks uit London en Brussel. Daarnaast zijn er demo versies van Dea en remixen te vinden. Ook hierop is Kinderballade te vinden, een song van Boudewijn de Groot.

Op de bijgevoegde DVD is een Making of… van het album te zien en een On The Road documentaire van de band door Engeland. Daarnaast is er veel live werk van de band te zien op verschillende plekken. Van Parkpop tot in de MTV studio’s. Niet verrassend na mijn voorgaande verhaal dat dEUS ook hier van het podium spat. Erg fijn om weer te zien.

De deluxe edition van Worst Case Scenario van dEUS is een sublieme uitgave van een debuutalbum dat als een meesterwerk gezien mag worden. Een album dat tevens de basis was voor een geweldige carrière die de band, waarvan alleen Barman en Janszoons nog maar uit de eerste versie over zijn, nog steeds tot een van de meest spannende bands ter wereld maakt.

Tracklisting Worst Case Scenario (Deluxe Edition):

Disc1

 1. Intro [from worst Case Scenario]
 2. Suds & Soda
 3. W.C.S. (First Draft)
 4. Jigsaw You
 5. Morticiachair
 6. Via
 7. Right As Rain
 8. Mute
 9. Let’s Get Lost
 10. Hotellounge (Be The Death Of Me)
 11. Shake Your Hip
 12. Great American Nude
 13. Secret Hell
 14. Divebomb Djingle

Disc2

 1. Zea (Intro Replica)
 2. Zea
 3. Texan Coffee
 4. It. Furniture In The Far West
 5. Violins And Happy Endings
 6. Great American Nude (Strip Mix)
 7. Niche
 8. Jigsaw You (Live At The Oasis, Brussels)
 9. Whose Vegas (It Is Anyway)
 10. Morticiachair (Live London Astoria 2)
 11. Let Go
 12. Suds & Soda (By Die Anarchistische Abendunterhaltung)
 13. Kinderballade
 14. Dea (Demo)
 15. Suds & Soda (Demo)
 16. Secret Hell (Live)
 17. Mute (Live)

Disc3

 1. Time Is The State Of My Jeans (The Making Of Worst Case Scenario)
 2. Suds & Soda (Mtv-live At London Astoria 2)
 3. W.c.s. (First Draft) (Nps / Vara / Vpro Live At The Pinkpop Festival)
 4. Let’s Get Lost (Nps / Vara / Vpro Live At The Pinkpop Festival)
 5. Great American Nude (Mtv-live At London Camden Underworld 1994)
 6. Hotellounge (Be The Death Of Me) (Mtv-most Wanted 1994)
 7. Shake Your Hip (Mtv-most Wanted 1995)
 8. Via (Mtv 120 Minutes-live At The Studio 1995)
 9. Whose Vegas (Is It Anyway) (Mtv 120 Minutes-live At The Studio 1995)
 10. Jigsaw You (Mtv 120 Minutes-live At The Studio 1995)
 11. On The Road In England (Vpro Tv Nomaden, Kees Brouwers / Rob Smits 199
 12. Photo Slide Show
 13. Photo Slide Show


 1. Intro
 2. Suds & Soda
 3. W.C.S. (First Draft)
 4. Jigsaw You
 5. Morticiachair
 6. Via
 7. Right As Rain
 8. Mute
 9. Lets Get Lost
 10. Hotellounge (Be The Death Of Me)
 11. Shake Your Hip
 12. Great American Nude
 13. Secret Hell
 14. Divebomb Djingle