×

Recensie

Roots

12 oktober 2018

Detonics

Raise Your Bet

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Naked

Raise Your Bet Detonics Roots 3.5 Detonics – Raise Your Bet Written in Music https://writteninmusic.com

Dit kwintet uit Brabant komt in 2016, nauwelijks een jaar na hun oprichting, in het vizier. Als laureaat van de Dutch Blues Challenge mocht Detonics de Nederlandse kleuren verdedigen op de Europese editie in Denemarken en figureerde  zelfs in de halve finale van de International Blues Challenge. De strak gekapte heerschappen zijn niet aan hun proefstuk toe. Met een verleden bij Chicago Hot Rods en Radical Roosters schrijft zanger en harmonicaman Kars Van Nus samen met de voormalige ritmesectie van The Radical Roosters (Mathijs Roks en Rene Leijtens) een nieuw muzikaal hoofdstuk bij The Choax met de komst van de jonge getalenteerde gitarist Jeremy Aussems. Toetsenman Raimond De Nijs vormt het creatieve sluitstuk bij de tot Detonics omgedoopte formatie.

Detonics dat is zo’n pistooltje dat dames in casino-en prostitutiekringen wel eens discreet tussen de jarretels bewaarden in die duistere, meestal illegale goktenten en saloons.Een naam die wonderwel aansluit bij de muziek, met zijn rauwe stemtimbre weet Van Nus ondersteund door zijn kompanen de sfeer van lang vervlogen tijden op te roepen. Ondersteund door ritmische snarenspel, dartele piano/orgeltonen, contrabas en een soepele drumbeat zoeken en vinden Detonics inspiratie in de West Coastblues van de jaren vijftig Dat wordt vertaald naar een uitsluitend zelf gecomponeerd repertoire.

Wervelende shuffles en gedreven hammondgroove leiden het openingsnummer in. “I’m The Swing King’ zingt  Van Nus in de gelijknamige track. Daar twijfelen we geen moment aan als er uiterst dansbare door combinatie van piano en gitaar aangedreven jumpbluesstuff passeert met Butter Side Up. De onweerstaanbare barrelpiano boogie van Can’t Get Enough wordt geflankeerd door felle harpscheuten die terug opduiken in het rockende The Rat waarin weerom over de frets wordt gebliksemd.

Overigens wordt de zonnige Amerikaanse Westkust soms verlaten, een ‘Ghostriders’ drafje ondersteunt de western twang in Route 101 en het gaat richting New Orleans uit. Wellicht wordt die bestemming uiteindelijk ook bereikt, getuige My Dad Taught Me To Rock dat op een hitsige secondline beat evolueert, goed werk, dad. Ook bijzondere genietbaar is She’s In Command, een rumba uitstapje met swampy gitaar.

Zelfs de meest energieke en verstokte dansvloerfanaten krijgen soms vermoeide benen, ook daar weet dit perfect ingespeelde combo raad mee. De fraaie wat langer uitgesponnen bluesslijper Bullet Through My Heart en het op zwierige orgelklanken drijvende I Still Remember vormen strategisch ingebouwde rustpauzes op dit meer dan verdienstelijke,met boogie en kolkende jump- en swingblues gevulde schijfje. 1. Swing King
 2. Out of Sight
 3. Butter Side Up
 4. She is in Command
 5. Can't Get Enough
 6. Bullet Through My Heart
 7. My Dad Taught Me to Rock
 8. Route 101
 9. The Rat
 10. Mr. Barber
 11. I Still Remember