×

Recensie

Eigentijds

19 november 2020

Denhollander

Birth Of A Lifetime

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: VOLKOREN

Denhollander - Birth Of A Lifetime
Birth Of A Lifetime Denhollander Eigentijds 4 Denhollander – Birth Of A Lifetime Written in Music https://writteninmusic.com

Na ruim vijfentwintig jaar vooral als (sessie)muzikant voor verschillende bands en projecten te hebben gewerkt, maakte Remco den Hollander nu een keer ruim de tijd om een eigen werkstuk te creëren. Samen Minco Eggersman, oprichter van het label VOLKOREN (o.a. Charles Frail, Kim Janssen, Mariecke Borger, 16 Horsepower), begon hij aan zijn eerste soloalbum. Er lagen vijfhonderd tracks en ideeën te wachten om te worden beluisterd en gewogen, een gigantische klus.

Elf tracks haalden het uiteindelijke album, het fraai getitelde Birth Of A Lifetime. Deze elf stukken worden door het uitgebreide instrumentarium van Den Hollander en de gastmuzikanten wonderschoon vormgegeven; verfijnde muziek, organisch en toegankelijk, maar door de subtiliteit en diepgang altijd veel meer dan louter mooie sfeer- of achtergrondmuziek. Het is filmische, poëtische muziek die dicht bij de natuur staat.

De eerste minuten lijken nog naar het donker te voeren, zijn zwanger van serieuze zaken. Echter, de titel verraadt een verandering: Out From The Blackness. Hierna opent de muziek zich met lichtere, zuivere tonen en de nodige ruimte. Cello, ingetogen percussie, doedoek (een van origine Armeens blaasinstrument) en gitaar brengen verderop het geluid van een onbedorven wereld, somewhere on unending roads.

Nieuwe sensaties lijken zich aan te dienen in Dry Land, na een wat onbestemd begin geven zachte, verre synths warmte. Een titel als First Day Of Winter roept van zichzelf al beelden op. Beelden die door de piano en cello sfeervol worden bekrachtigd.

De eerste vocalen duiken op tijdens The And. We horen een Noord-Europese, Samische taal. Het past mooi bij de waardige, gewijde sferen. Een voice over en een schrille, langzaam voorbijstromende postrockgitaar sieren The Anger The Longing And The Hope. Het hieropvolgende In Noctum is de derde ‘vocale’ track. Akoestische gitaar, gedempte percussie, een klimmend en dalend pianomotief, vergezeld door viool zijn hier de muzikale smaakmakers. Hierna laat Days Before The Flood fraaie omineuze sferen horen; de stilte voor de (water)storm.

De muziek op Birth Of A Lifetime ademt niet alleen melancholie en nostalgie maar ook ruimte en hoop. Ze voert naar buiten, de natuur in, ook al is het daar niet altijd vredig. De niet-alledaagse instrumenten als vibrafoon, bluesharp, dulcimer, harmonium en doedoek zorgen er mede voor dat de muziek van Denhollander extra karakter, sfeer en eigenheid kent. Birth Of A Lifetime is halverwege de herfst dan ook nog een mooie, late aanwinst voor het curieuze muziekjaar 2020. 1. Out From The Blackness
 2. No Man's Land
 3. Somewhere On Unending Roads
 4. Stateless
 5. Dry Land
 6. First Day Of Winter
 7. The And
 8. The Anger The Longing And The Hope
 9. In Noctum
 10. Days Before The Flood
 11. The Last Citadel Of The Black Snow Plains