×

Recensie

Alternative

05 juni 2019

Deer

There's No Future

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

There's No Future Deer Alternative 4.5 Deer – There’s No Future Written in Music https://writteninmusic.com

Deer is een dreigend toekomstperspectief gezien door de ogen van het Mexicaanse duo Adriana Martinez en Miguel Bastida. Het levert een statisch monument op, welke al direct het verval inluidt. Dat hiervoor uitgeweken wordt naar het overbevolkte Hong Kong is niet eens zo vreemd. Hoe dicht kan je bij de bron zijn. Een metropool welke door overbevolking zichzelf aan het muteren is. De omliggende eilandjes staan centraal als afbrokkelende stadsdeeltjes, die een scheuring symboliseren. Het omzetten van dit beangstigende vooruitzicht, zonder helemaal een deprimerend beeld neer te zetten, lijkt een onmogelijke opgave. Deer waagt zich aan deze zware klus, resulterend in het fraaie There’s No Future.

Alarmfase 1 wordt ingezet met het titelstuk There’s No Future. Het zware drumwerk ondersteund de duistere keyboardklanken. Een subliem klankdecor voor Adriana Martinez om haar teksten over te verspreiden. Hier wordt de rust toegepast om de zang krachtiger toe te laten. De dramatiek weet ze volledig uit te bouwen, door steeds fellere stemverheffing. Met retro beats vervolgen we de steeds harder wordende track om vervolgens af te sluiten met de wijzers van het mengpaneel in Code Rood. De toekomst is aan het balanceren, en houdt zich nog net staande. Deer zal er alles aan doen om deze te laten omvallen. De afwisseling tussen melodieuze stampende industriële geluiden met meer aardse vocalen laten in Deaf een ander geluid horen. De veelzijdigheid van Adriana Martinez openbaart zich in toegankelijke hogere uithalen, zonder zich enigszins aan te passen aan de gevestigde orde.

Dat ze met het uitbuiten van hun emoties geluisterd hebben naar Trent Reznor van Nine Inch Nails is voor iedereen duidelijk. Maar doordat de draagkracht hiervan bij een vrouw ligt, krijg je een totaal andere beleving. Waarbij er bij mannen meestal heen en weer geslingerd wordt tussen hard en zacht, bezit het andere geslacht meer laagtes en dieptes. Het is een kwestie van zich open durven te stellen, en de ongeremdheid daarin zorgt voor totaal andere kijk op de vernietigende wereldproblematiek. De beats krijgen kleur door de aanwezigheid van pianotoetsen, waardoor er een meer organisch geheel ontstaat. Met gemak wordt er geswitcht naar orkestrale filmische triphop passages, waar de vocalen de bindende factor zijn. De temperamentvolle Zuid Amerikaanse beleving wil door de achtergrond van de band daarbij wel helpen.

Toch wil het vervormen tot een computer gestuurd geheel van Biting A Spectrum in het voordeel werken. Het futuristische karakter schakelt probleemloos over in de angstige frustrerende vocalen, waardoor het gevecht met een digitale toekomst treffend wordt geprojecteerd. Dead Souls ademt nog het meeste de jaren tachtig spirit uit. Principieel is er weinig veranderd. Stond toen meer het dunner worden van de ozonlaag centraal door de vervuilende gassen en zure regen, op dezelfde plek zou je nu de plastic soep kunnen plaatsen die de oceanen verteerd, en dichter bij huis, de aardbevingen in Groningen door de jarenlange gaswinning. De invloed van wereldleiders met de dreiging van oorlogen is vrijwel identiek met vroeger, daarbij is er de afgelopen 35 jaar weinig veranderd. Al met al, een overdonderend debuut van deze nieuwe lichting doemdenkers.  1. There's No Future
  2. Deaf
  3. Wailing Wood
  4. Tell-tale H...
  5. Biting a Spectrum
  6. Dead Souls
  7. The End of Times