×

Recensie

Rock

16 november 2021

Deerhoof

Actually, You Can

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Joyful Noise

Actually, You Can Deerhoof Rock 4 Deerhoof – Actually, You Can Written in Music https://writteninmusic.com

“Everybody knows that tomatoes do not go in the refrigerator” ,  meldt de Amerikaanse noiserockband Deerhoof ons op albumopener Be Unbarred, O Ye Gates of Hell. Om de luisteraar bij opvolger Department of Corrections de luisteraar op te vrolijken met “miauw miauw” en robotachtig “beep beep” zanglijnen. De typerende Deerhoof-onzin is weer zo speels en bizar dat de verkapte maatschappijkritiek je in een oogwenk voorbij vliegt. Maatschappijkritiek over het milieu en voedselverspilling bijvoorbeeld. Maar soms zeggen songtitels meer dan de teksten zelf, zoals bij Our Philosphy is Fiction, stiekem over de inperking van creativiteit sinds covid? Of zoeken we er te veel achter?: een trieste ballad in toon, waarschijnlijk één van de weinig liedjes op Actually, You Can dat niet trots uitkomt voor zijn  vrolijke speelsheid.

Toch is het album niet de surrealistisch poppy allemansvriend die je aan de hand van de vocalen en relaxte jazzy ritmesectie zou verwachten. Voornamelijk verantwoordelijk hiervoor zijn de gitaren. Op Scarcity Is Manufactured leggen ze nog een heerlijk zomerse latin-groove neer in wat ongetwijfeld de meest catchy Deerhoof song is sinds tijden. Maar vaak zorgen die gitaren juist voor een berg dissonantie en tegendraadsheid die menig noise- en mathrockband naar de kroon steekt. Luister ook eens naar de Glenn Branca-achtige lawaaimuur die in het al aangehaalde Our Philosphy is Fiction wordt opgetrokken. Hoogtepunt in tegendraadsheid is afsluiter Divine Comedy dat na een prachtig poëtische voordracht ter ere van de gitaar(melodie) alle remmen losgaat en met blastbeats, breaks en stuiterende gitaar het album onrustig ten einde brengen. Een duizelingwekkende climax!

Zo heeft dit album een aardig bedrieglijk karakter gekregen: poppy en vrolijk, maar anderzijds meer technisch en chaotisch dan ooit. Als je twijfelt over Deerhoof is dit niet het album om mee in te stappen. Het is er juist één geworden voor de echte doorzetter. Maar moeite loont en na al die jaren is het nog steeds een eigenzinnig speelkwartiertje van topkwaliteit.  1. Be Unbarred, O Ye Gates of Hell
  2. Department of Corrections
  3. We Grew, and We Are Astonished
  4. Scarcity Is Manufactured
  5. Ancient Mysteries, Described
  6. Plant Thief
  7. Our Philosophy Is Fiction
  8. Epic Love Poem
  9. Divine Comedy