×

Recensie

Roots

24 januari 2018

Dayna Kurtz With Robert Maché – Here Vol.

Here Vol.2

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Kismet

Here Vol.2 Dayna Kurtz Roots 4 Dayna Kurtz With Robert Maché – Here Vol. 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Het voorbije jaar bijzonder aangenaam verrast met een eerste deel van Here van songstress Dayna Kurtz, die met haar gedreven podiumuitvoering tussen blues, jazz, folk en chanson pendelt. Op het tweede deel van de in Nederland geregistreerde concertenreeks wordt haar akoestische gitaarpicking weerom gecomplementeerd met elektrische gitaarpartijen van Robert Maché. Dat blijkt andermaal een uiterst geslaagde combinatie in deze  tweede selectie uit Kurtz rijke repertoire.

Uiteraard is Kurtz’ recentste studioplaat Rise and Fall weerom vertegenwoordigd, na het met spannend snarenwerk opgebouwde Somebody Leave The Light On grijpt een beklemmend, You’re Not What I Need (But You’re All That You Want) je bij het nekvel. Ongetwijfeld een van de meest tedere en tegelijkertijd verscheurende breakup story’s. Ook bij  It’s How You Hold Me creëren soulvolle licks een intimistische, aangrijpende emotionele geladenheid die nooit wegebt. De passages uit Another Black Feather ademen een rauwe emotionaliteit uit die we eerder vonden bij veelzijdige bluestantes als Nina Simone, poëtisch getint en balancerend op de grens van folk, blues en jazz.

Het is niet echt verwonderlijke dat Kurtz voor de coverkeuze teruggrijpt naar Reconsider Me, de verstilde soulballade van Margaret Lewis prijkte eerder op het tweede deel van Secret Canon en illustreert nog eens weergaloos de intrinsieke vocale klasse. Terwijl de afsluiter, het van Tom Waits geleende Talking At The Same Time nog eens de perfecte wisselwerking van het duo etaleert in donker bluesy werk. Voor februari kunnen we een uitgebreide tournee in de Lage Landen aankondigen.  1. Another Black Feather
  2. Somebody Leave a Light On
  3. You’re Not What I Need (But You’re All That I Want)
  4. Monroe
  5. It’s How You Hold Me
  6. Reconsider Me
  7. Venezuela
  8. Talking at the Same Time