×

Recensie

Roots

22 februari 2017

Dayna Kurtz With Robert Mache

Here Vol.1

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Kissmet

Here Vol.1 Dayna Kurtz Roots 4 Dayna Kurtz With Robert Mache – Here Vol.1 Written in Music https://writteninmusic.com

De uit New Jersey afkomstige zangeres pendelt  tegenwoordig tussen een blokhut in Vermont en haar in  New Orleans gelegen optrekje eveneens nabij een rivier. Tenminste als ze niet on the road  is ergens in Europa waar ze al een tijdje uitvoerig toert. Met haar repertoire dat aanleunt bij de traditie uit Nashville maar ook invloeden van de New Yorkse Tin Pan Alley en uit New Orleans  kleuren Kurtz oeuvre dat  met doodeerlijk songwerk  is opgebouwd. Wellicht is het die onverbloemde, directe taal  samen met haar die een doorbraak in haar thuisland in de weg staat.

In Nederland daarentegen brengt Love Gets In The Way het tot de hoogste regionen van de hitparade. Dat  nummer vormt de afsluiter van  een boeiende set die met hulp van gitarist Robert Mache (Continental Drifters) tot stand kwam tijdens een tournee in Nederland. Kurtz begeleidt haar krachtige  zang met gitaar, akoestische akkoorden die worden verrijkt met Mache’s elektrisch snarenwerk.

Het is die wisselwerking die voor  zo’n drie kwartier luisterplezier zorgt  van Fred Astaire, eveneens als de eerder vernoemde afsluiter uit Postcards From Downtown afkomstig. Het publiek luistert ademloos naar I’ll Be A Liar tot de laatste akkoorden uitgestorven zijn.  Het met gitaar opgebouwde  Billboard For Jesus blijft ook met intimistische setting een fantastische meeslepende gospelblues en vanaf de eerste tonen van Look Good In Bad toont Kurtz zich een onvervalste bluessista en komt met haar preachin’ uithalen angstvallig dicht in de buurt van Nina Simone.

Nola is een tedere ode aan de Crescent City. Bijzonder sterk is ook het meer recente werk uit  Rise and Fall. If I Go First, een beklemmende lang uitgesponnen ballade en het op mandoline evoluerende meezinger Raise The Last Glass,  ‘a drinking song for the appocalyps’ zorgt even voor ontlading  in een emotioneel geladen intense set .

In een rechtvaardige wereld verdient Dayna Kurtz met haar authentiek en uniek mengsel van folk, chanson , jazz en blues  haar plek tussen de  diva’s en dat komt ze binnenkort, geflankeerd door Robert Mache uitgebreid etaleren tijdens zo’n dozijn concerten in de Lage Landen.  1. Fred Astaire
  2. I'll Be A Liar
  3. Billboards For Jesus
  4. Nola
  5. If I Go First
  6. Raise The Last Glass
  7. I Look Good In Bad
  8. Love Gets In The Way