×

Recensie

Roots

07 juni 2022

David Newbould

Power Up!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blackbird Record Label

Power Up! DAvid Newbould Roots 4 David Newbould – Power Up! Written in Music https://writteninmusic.com

David Newbould is afkomstig uit Toronto maar verzeilde als teenager in New York om vanuit Austin uiteindelijk in Nashville te stranden. Eerder bracht hij overtuigend singer-songwriter werk uit na een Live saluut vanuit Austin en Tennessee, een eerbetoon aan zijn huidige thuishaven volgde Sin & Redemption.    

De vierde langspeler trapt behoorlijk stevig af, Power Up!, wordt militant gescandeerd, het lijkt wel door een megafoon gejaagd. Scherpe Telecaster riffs geven het ritme aan in de titeltrack, een verhaal over een niet functionerend TV-apparaat met op de achtergrond felle saxscheuten en een driftig stampende bas gedebiteerd door Scott Sax. Die verzorgt samen met met  Newbould de productie. Bovendien levert het duo het grootste deel van de instrumentatie aan. Het is de fascinatie voor de sound van de jaren zeventig  waarin rockmuzikanten zich te pletter amuseerden en in totale vrijheid hun muzikale aspiraties ventileerden in het repetitiehok dat zich niet zelden op de kelderverdieping situeerde.

Het was niet meteen de bedoeling om die sessies daadwerkelijk  uit te brengen maar het resultaat loont  beslist de moeite. Na het door gierend gitaren opgejaagde Peeler Park komen we bij Blood On My Hands, een politiek geïnspireerde folkrocker terwijl The Lawn, een duister verhaal waarin verdrongen familiegeheimen worden opgerakeld, op ambient gitaar loops en bizar toetsenwerk drijft.

Home Depot Blues is een melancholische ode aan John Prine het parlondo van  Newbould glijdt op een ingetogen combinatie van orgel en slide gitaar voorbij. Ready For The Times To Get better, waarmee countrylady Crystal Gale in de jaren zeventig scoorde krijgt ondersteuning van de fiddle van Kristen Weber in een meeslepende uitvoering.

Ook de tweede helft heeft van meet af aan een overtuigende uitwerking met het door orgel en harmonische koorzang gedragen Last Letter waarin een jankende gitaarsolo verwerkt is. That Was Another Time neemt een abrupte wending en evolueert van een zachte pianoballade naar gedreven gitaarrocker. Surprise Surprise en Diggin’ In zijn voortreffelijke luie folkrockers die dit aangenaam verrassende werkstuk afronden. Andermaal puik werk.  1. Power Up!
 2. Peeler Park
 3. Bloon On My Hands
 4. The Lawn
 5. Home Depot Glasses
 6. Ready For The Times To Get Better
 7. Last Letter
 8. One Last Dance
 9. That Was Another Time
 10. Sunrise Surprise
 11. Diggin' In