×

Recensie

Roots

17 maart 2020

Dave Simonett

Red Tail

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dancing Eagle

Red Tail Dave Simonett Roots 3.5 Dave Simonett – Red Tail Written in Music https://writteninmusic.com

Och, was het leven elke dag maar zo mooi en rustgevend als Red Tail van Dave Simonett. In deze onzekere tijden is de behoefte groot om in al het gemak je gedachten te laten vervagen door die heerlijke klanken die hij op zijn soloplaat weet te produceren. Terwijl de wereld rondom je heen dreigt te exploderen, heb jij je persoonlijke moment van stilte. Heel eventjes onthaasten. Revoked is dat warme kopje muntthee, waardoorheen de zalige stroperige stem van Dave Simonett de verfrissende zoete honing vormt.

Zes jaar nadat Razor Pony het licht heeft mogen aanschouwen komt er van deze Trampled By Turtles voorman eindelijk een volwaardige solo album. De Minnesota roots worden sfeervol omgezet in acht tracks die heel sterk het country gevoel uitdragen van het door de Mississippi gevoede natuurgebied. Doordat zijn collega’s van Trampled By Turtles veelal afwezig zijn, ontbreken ook de typerende instrumenten als banjo, viool en mandoline.

Hiervoor in de plaats krijg je een aangename puurheid cadeau, die omgezet wordt in klein gehouden songs, waarbij de nadruk veel sterker op de piano en gitaar gelegd wordt. Al zou It Comes and Goes eenvoudigweg omgezet kunnen worden in een bij die band passende song. Maar het is overduidelijk dat Dave Simonett gekozen heeft voor een persoonlijke aanpak, waarbij hij het dichtste bij de ideeën kan blijven die zich in zijn hoofd gevormd hebben. Petje af voor de verbluffende klanken die hij uit zijn akoestische gitaar weet te toveren.

Nadat hij het verdriet van zijn scheiding al van zich af gezongen heeft op Furnace van zijn andere sideproject Dead Man Winter, is er nu een tijd van luchtigheid aangebroken. De gebroken liefde voor zijn voormalige echtgenoot is omgezet in een universele liefde voor zijn geboortegrond. Vanuit die kern neemt hij de luisteraar mee de bosrijke omgeving van Minnesota in waar ook de studio zich bevind, waar de basis uitgewerkt wordt tot een volwaardige plaat.

Red Tail is een heerlijke folkrock plaat, waar de nodige Americana en country invloeden doorheen sijpelen. Hoe sterk kun je het Amerikaanse plattelandsbestaan samen vatten in melodieuze songs. De mooie behouden vocalen van Dave Simonett geven het net dat extra dromerige laagje sentiment mee, wat zich prima tussen de sfeervolle begeleiding laat nestelen.

Als in een illustratief Bob Ross landschapschilderij voegt Dave Simonett in elk nummer een nieuw element toe, waardoor Red Tail steeds voller klinkt. Zo is het in Pisces, Queen of Hearts de prachtige open pedal steelgitaar die wat lichte getinte lente kleuren in het geheel geeft en de donkere lagen komen onder andere door het regenachtige pianospel in In the Western Wind and the Sunrise. Een slepend hoogtepunt wat je ruim zes minuten lang laat genieten.

Het niemendalletje By the Light of the Moon is hem vergeven en voordat Silhouette ontaard in een vrolijk voorthuppelend deuntje, is daar toch die sterk bepalende karakteriserende typische eighties gitaarsound van Simonett die er zwaar versterkt een rockende wending aan toevoegt. Een soortgelijke twist is tevens voelbaar in de stevige akkoorden die You Belong Right Here versieren.

Met het opgeluchte applaus en gelach bij There’s a Lifeline Deep in the Night Sky bedankt hij zijn vriendengroep, welke het mede mogelijk hebben gemaakt om Red Tail in de juiste banen te leiden. De onbevangen sfeer die met samenzang nogmaals benadrukt hoe belangrijk het is om je samen als eenheid ergens met volle overgave in te storten.  1. Revoked
  2. Pisces, Queen of Hearts
  3. Silhouette
  4. By the Light of the Moon
  5. In the Western Wind and the Sunrise
  6. It Comes and Goes
  7. You Belong Right Here
  8. There's a Lifeline Deep in the Night Sky