×

Recensie

Roots

17 maart 2020

Dave Simonett

Red Tail

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dancing Eagle

Red Tail Dave Simonett Roots 3.5 Dave Simonett – Red Tail Written in Music https://writteninmusic.com

Och, was het leven elke dag maar zo mooi en rustgevend als Red Tail van Dave Simonett. In deze onzekere tijden is de behoefte groot om in al het gemak je gedachten vervagen door die heerlijke klanken die hij op zijn soloplaat produceert. Terwijl de wereld rondom je heen dreigt te exploderen, heb jij je persoonlijke moment van stilte. Heel eventjes onthaasten. Revoked is dat warme kopje muntthee, waardoorheen de zalige stroperige stem van Dave Simonett de verfrissende zoete honing vormt.

Zes jaar nadat Razor Pony het licht aanschouwt komt er van deze Trampled By Turtles voorman eindelijk een volwaardig solo album. De Minnesota roots worden sfeervol in acht tracks omgezet die heel sterk het country gevoel van het door de Mississippi gevoede natuurgebied uitdragen. Doordat zijn collega’s van Trampled By Turtles veelal afwezig zijn, ontbreken typerende instrumenten als banjo, viool en mandoline. Hiervoor in de plaats krijg je een aangename puurheid cadeau, die in klein gehouden liedjes omgezet worden, waarbij hij de nadruk veel sterker op piano en gitaar legt. Al is It Comes and Goes eenvoudig tot bij deze band passende songs te bewerken. Maar het is overduidelijk dat Dave Simonett voor een persoonlijke aanpak kiest, waarbij hij het dichtste bij de ideeën blijft die zich in zijn hoofd vormen. Petje af voor de verbluffende klanken die hij uit zijn akoestische gitaar tevoorschijn tovert.

Nadat hij het verdriet van zijn scheiding al op Furnace van zijn andere sideproject Dead Man Winter van zich af gezongen heeft, is er nu tijd voor luchtigheid. De gebroken voormalige echtgenoot liefde is in een universele geboortegrond liefde omgezet. Vanuit die kern neemt hij de luisteraar mee naar de bosrijke omgeving van Minnesota waar in een studio de basis tot een volwaardige plaat uitgewerkt wordt. Red Tail is een heerlijke folkrock plaat, waar de nodige Americana en country doorheen sijpelt. Hoe sterk kun je het Amerikaanse plattelandsbestaan in melodieuze songs samenvatten. De mooie behouden vocalen geven het net dat extra dromerige laagje sentiment mee, wat zich prima tussen de sfeervolle begeleiding nestelt.

Als in een illustratief Bob Ross landschapschilderij voegt Dave Simonett bij elk nummer een nieuw element toe, waardoor Red Tail steeds voller klinkt. Zo is het in Pisces, Queen of Hearts de prachtige pedal steelgitaar die met lichte lente kleuren het geheel opsieren. De donkere lagen komen onder andere van het regenachtige In the Western Wind and the Sunrise pianospel. Een slepend ruim zes minuten lang voortdurend hoogtepunt. Het niemendalletje By the Light of the Moon is hem vergeven en voordat Silhouette in een vrolijk voorthuppelend deuntje ontaard, is daar die sterk bepalende karakteriserende typische eighties gitaarsound welke er zwaar versterkt een rockende wending aan toevoegt. Een soortgelijke twist is tevens in de stevige akkoorden die You Belong Right Here opsieren voelbaar.

Met het opgeluchte There’s a Lifeline Deep in the Night Sky applaus en gelach, bedankt hij zijn vriendengroep, welke het mede mogelijk maken om Red Tail in de juiste banen te leiden. De onbevangen samenzang sfeer benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om je samen als eenheid ergens met volle overgave in te storten.  1. Revoked
  2. Pisces, Queen of Hearts
  3. Silhouette
  4. By the Light of the Moon
  5. In the Western Wind and the Sunrise
  6. It Comes and Goes
  7. You Belong Right Here
  8. There's a Lifeline Deep in the Night Sky