×

Recensie

Klassiek

12 september 2019

Daniela Savoldi

Ragnatele

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

Ragnatele Daniela Savoldi Klassiek 4 Daniela Savoldi – Ragnatele Written in Music https://writteninmusic.com

Muziekinstrumenten beschouwend als verlengstuk van de ziel. Waar woorden tekort schieten wordt dit aangevuld met dynamiek en klanken die tevoorschijn komen bij het bespelen hiervan. Bij popmuziek gaat het vaak om opgekropte woede die zo verwoord kan worden, klassiek laat meer de gevoelige kant zien. Dan is er natuurlijk ook nog het verschil van stevige mannelijke werkershanden en kleinere tedere vrouwelijke vingers. Een cello wordt op een totaal andere manier behandeld door de rockers van Apocalyptica dan door de geschoolde Italiaanse Daniela Savoldi. Met haar Braziliaanse achtergrond laat deze dame vluchtige Zuid Amerikaanse invloeden toe die vooral terug te vinden zijn in het passievolle emotionele spel, met krachtige temperamentvolle accenten.

Bij Storia di un Attentato is dit het duidelijkste hoorbaar. Het strenge van de tango vermengt zich met de dromerigheid van klassiek. Alsof realiteit samen komt met idealisme in een evenwichtige wereld. Dit zijn de spaarzame momenten dat de celliste het verschil met haar compagnons weet op te roepen. Ragnatele staat voor spinnenweb. En juist als de draden een nieuwe structuur aanbrengen is het veel minder breekbaar en ontstaat een stevig fundament. Dit heeft ze nodig om het in haar hoofd afspelende tafereel van denkbeeldige impressie te voorzien.

Dada komt hier verder nog het dichtste in de buurt. Met het tempo van langzame danspassen openbaart de track zich om te ontwikkelen tot een voortslepend drama. Haar samenwerking met choreografe Marina Rossi is voelbaar in de uitvoering, welke een regelrechte uitnodiging is om er een prachtige vertolking van dans en muziek van te maken. De expressie en wanhoop zorgt voor meer dan genoeg inspiratie om tot iets moois en indrukwekkends te komen.

De rustige passage zijn wonderschoon gespeeld, maar willen niet of in ieder geval stukken minder dit effect oproepen. Hier lijkt meer de liefde voor de natuur en cultuur van Italië centraal te staan. Het is allemaal een stuk filmischer, met een traditioneel folk sfeertje. De liefde voor haar basisland wordt met een meisjesachtige onschuld vorm gegeven. Weg zijn de kritische aantekeningen die bij de twee genoemde nummers zo prominent naar voren komen. Haar aanpak blijft iets grimmigs en treurigs uitstralen, ondanks de warmte van de cello weet ze juist de kille kant op te roepen.

Was op haar debuut Transformazioni de drang om te experimenteren nog erg sterk aanwezig, hier is dat voornamelijk nog terug te horen op Improvviso. Door die sleutelrol kan het gezien worden als het overgangsnummer tussen de twee albums. Door deze omlijsting verder te beperken lijkt ze dichter bij de kern van haar innerlijk te komen, en deze publiekelijk open te stellen.  1. Ragnatele
  2. Improvviso
  3. Storia di un Attentato
  4. Space
  5. Dada
  6. Modulatori