×

Recensie

Roots

26 november 2018

Daniel Romano

Finally Free

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Finally Free Daniel Romano Roots 4 Daniel Romano – Finally Free Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds Daniel Romano  zo’n vijf jaar geleden zijn derde album Come Cry With Me en in het zog  daarvan het eveneens sterk aan country schatplichtige If I’ve Only One Time Askin’ uitbracht is de Canadese singer -songwriter nooit ver weg weggeweest. De cowboyhoed werd opgeborgen en de hangsnor afgeschoren. Mosey en Modern Pressure vertonen een meer eclectische benadering in een soundtrack die associaties met sixties-, seventiespop en filmthema’s uit die periode oproepen. Recent werd zijn  punk alter ego nieuw leven ingeblazen op de podia met Ancient Shapes  en nu stelt de behoorlijk wispelturige, lichtjes geniale en veelzijdige artiest alweer een nieuw werkstuk voor.

Voor de opvolger van Modern Pressure trok Romano zich terug in de studio en zorgde naast alle songs voor de arrangementen, productie en artwork. Bovendien speelde hij zowat de volledige instrumentatie eigenhandig in tijdens sessies die met  een 4-sporen cassettenrecorder werden ingeblikt en later vernuftig aangevuld met bijkomende laagjes.

Romano keert terug naar een oude voorliefde voor traditionele folk die creatief in een eigenzinnige hedendaagse visie verwerkt worden. Empty Husk is daar een fraai voorbeeld van. All the Reaching Trims fladdert rond verfijnde akoestische snarenfolk  en  meerstemmige zang debiteert de  die naar  onbestemde maar aangename oorden meandert. Het met orgel en elektrische gitaar opgebouwde The Long Mirror Of Time ontspoort vanuit slepende bluesy textuur naar een psychedelische sfeer.

Onvoorspelbare wendingen en de confrontatie met surrealistische teksten op verfijnde melodieën die niet zelden van verstilde  haast pastorale momenten in haast psychotische passages ontsporen eisen de aandacht op.  Weerom een fascinerende muzikale exploratietocht waarin Romano ongebonden zijn eigen grenzen verlegd en die van de luisteraar nog wat verder aftast. Onvoorspelbaar, intrigerend groeiplaatje.

https://writteninmusic.com/roots/daniel-romano-modern-pressure/  1. Empty Husk
  2. All The Reaching Trims
  3. The Long Mirror Of Time
  4. Celestial Manis
  5. Between The Blades Of Grass
  6. Rhythmic Blood
  7. Have You Arrival
  8. Gleaming Sects Of Aniram
  9. There Is Beauty In The Vibrant Form