×

Recensie

Alternative

23 maart 2020

Dana Gavanski

Yesterday Is Gone

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Full Time Hobby

Yesterday Is Gone Dana Gavanski Alternative 3 Dana Gavanski – Yesterday Is Gone Written in Music https://writteninmusic.com

Taalaccenten leven generatie na generatie voort, dialecten zitten nu eenmaal in de genen opgeslagen. Het strenge Oostblok geluid is verbonden aan de persoon Dana Gavanski. Ondanks dat op haar paspoort het Canadese Vancouver als geboorteplaats staat vermeld kan ze haar Servische roots niet verbergen. Haar stem is rauwer, hoekiger zelfs dan de gemiddelde singer-songwriter, waardoor ze waarschijnlijk onbewust alle aandacht naar zich toe weet te trekken.

Yesterday Is Gone is een bovengemiddelde debuutplaat, die door de vocalen een decadent eighties wave randje meekrijgt, wat hier mooi in het voordeel uitvalt. De geharde achtergrond laten het dromerige aspect overgaan in een bewust realiteitsgevoel.

Door op zoek te gaan naar inspiratie in Servië herontdekte ze haar basis, welke zelfs ruim zestig jaar terug in de tijd gaat. Zwaar onder de indruk van de in het geheugen opgenomen traditionele kroegsongs, besluit ze om door middel van zanglessen die culturele achtergrond op te roepen, te begrijpen en te plaatsen.

Nog sterker komt de drang naar boven om hiermee bij thuiskomst aan de slag te gaan, waarbij ook de presentatie van hedendaagse Westerse artiesten een prominente rol vervullen. Helden die haar mede gevormd hebben en die ze op eigen wijze eert, zonder over te gaan in imitatiegedrag.

Mike Lindsay heeft in zijn producersrol uitgebreid nagedacht over hoe de vertellingen het beste vorm kunnen krijgen. Een mooi gegeven dat hij een jonge artiest zo netjes begeleidt, wetende dat er dit jaar nog nieuwe albums van Tunng en zijn andere project Lump gereleased worden en in de afrondfase verkeren.

De elektronische lagen die hij in het folk geluid van zijn bands weet te plaatsen, verwerkt hij ook nu op een plaat die verder ingekleurd wordt door de organische piano begeleiding van Aaron Hoffman, de soepelheid van het drumspel van Evan Cartwright en de losjes gespeelde baspartijen van Charles James.

Eigenlijk staat het in sterk contrast met de natuurlijke strakheid die Dana bezit. Vaak wil de fragiliteit van een zangeres gevoed worden door de directheid van de instrumentatie, hier werkt het juist andersom. Het grote voordeel daarvan is dat er nergens gepoogd wordt om oneffenheden weg te poetsen, waardoor het dichter bij de kern blijft. En toch als ze dit concept geheel los laat levert het interessante songs op.

Bij het in duisternis gedoopte Everything That Bleeds staat ze zelfverzekerd en fier overeind. Het meer door Velvet Underground geïnspireerde stevig rockende Trouble weerspiegelt de aarzeling in haar vocalen. Het is net wat onwennig en buiten haar comfortzone tredend. De versterkte experimenteerdrift van Lindsay wordt aangevuld met bevreemdende bliepjes en andere eigenaardigheden, maar maken het net te onzeker.

Het is duidelijk dat Dana zich meer op haar gemak voelt bij het daarop volgende seventies filmische titelnummer Yesterday Is Gone. De ontspannen studiohouding beademt een prettige ongedwongenheid die in elke track terug te horen is.

Toch moet ze het uiteindelijk wel hebben van de momenten dat de ervaring van de producer er een verrassende draai aan geeft. Voor hem is het een geslaagde missie, al onderschat hij net op een paar momenten de capaciteit van Dana Gavanski. Het is dat tikkeltje aan ervaring wat er aan schort, al hebben de nummers alles in zich om live nog verder door te ontwikkelen.  1. One by One
  2. Catch
  3. What We Had
  4. Good Instead of Bad
  5. Trouble
  6. Yesterday Is Gone
  7. Small Favours
  8. Everything That Bleeds
  9. Other Than
  10. Memories of Winter