×

Recensie

Electronic

25 oktober 2018

Tunng

Songs You Make At Night

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fulltime Hobby

Songs You Make At Night Electronic 4 Tunng – Songs You Make At Night Written in Music https://writteninmusic.com

Tunng bracht vijf jaar lang geen album uit. Dit kwam mede door zijprojecten en de verhuizing van mede-oprichter Mike Lindsay naar Reykjavik. Na beluistering van Songs You Make At Night is er echter maar één conclusie: de band is weer helemaal terug. Tunng opereert anno 2018 voor het eerst in ruim tien jaar weer in de originele bezetting en de nieuwe songs laten de karakteristieke Tunng-mix van folk en elektronica in optima forma horen.

De folky kant van Tunng valt terug te herleiden tot invloedrijke singer-songwriters van de jaren zeventig (John Martyn en vooral Robert Wyatt komen naar boven), terwijl de electro-kant (inclusief samples en found sounds) van de band verfijnd en subtiel is, zoals ooit bij Kraftwerk, Simian en Ultramarine, om maar een paar raakvlakken te noemen. Dit levert wederom een fraaie sound en wellicht het beste album van de band tot nu toe op.

Dream On laat de mooiste geluidsgolven en kalmerende zanglijnen horen en valt het best als vocale ambient te omschrijven. En de boodschap komt ook zeker goed binnen: ‘The days are falling down / Falling behind / And we pretend we’ve so much time / To be who we will be / When all our tasks / Are packed away, labelled and wrapped’. De conclusie? Wake up.

Het pastorale Sleepwalking en het naakte, eerlijke Crow zijn zonder meer memorabele folksongs. Battlefront – dat lijkt te knipogen naar Blackbird van The Beatles –  laat eveneens de traditionelere kant van Tunng horen maar is net even minder bijzonder. Met de ontspannen, downtempo beats van ABOP betreedt de band weer andere wegen en beweegt binnen elke minuten van het alledaagse naar meer verheven sferen.

Het uptempo, pakkende Dark Heart komt nog het dichtst bij gangbare electropop maar legt het af tegen de meeste songs op de plaat. En dat komt vooral doordat het merendeel van Songs You Make At Night gewoonweg net even opvallender is. Flatland bijvoorbeeld is weer zo’n fijne symbiose van akoestica en techno/electro waar Tunng het patent op lijkt te hebben. En Like Water is net zo zuiver en helder als de titel doet vermoeden. De fraaie en vaak bewerkte vocalen in dit kalmerende landschap zorgen voor een bijzondere luisterervaring.

Songs You Make At Night is een album dat de wereld even stilzet, de mensheid in alle eerlijkheid observeert en dit proces in vaak oorstrelende klanken muzikaal verwoordt.

https://www.youtube.com/watch?v=MioHfzH5l1E


 1. Dream In
 2. ABOP
 3. Sleepwalking
 4. Crow
 5. Dark Heart
 6. Battlefront
 7. Flatland
 8. Nobody Here
 9. Evaporate
 10. Like Water
 11. Dream Out