×

Recensie

Roots

29 oktober 2022

Dan Navarro

Horizon Line

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Black Hen Records

Horizon Line Dan Navarro Roots 3.5 Dan Navarro – Horizon Line Written in Music https://writteninmusic.com

De gitarist uit Californië is de vijftig al gepasseerd als hij na uiteenlopende muzikale projecten, hij vormde jarenlang een duo met Eric Lowen, met hulp van pianist Phil Parlapiano het solopad bewandelde. Tussen zijn drukke agenda, naast stemacteur in commercials levert Navarro als songwriter en arrangeur aan tientallen artiesten zoals Pat Benatar, The Bangles, Dave Edmunds, Dionne Warwick… Marco Borsato’s Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht is afkomstig van Navarro. Zo’n tien jaar na de live-sessie in McCabe’s met Stonehoney  brengt hij het solodebuut Shed My Skin uit.

Op de cover van Horizon Line zien we een  asfaltlint dat eindeloos door het landschap kronkelt. Dat is wellicht een snapshot vanuit de Van die Navarro zich een jaar geleden aanschafte en waarmee hij tot dusver ruim 50.000 mijl aflegde en zo’n 37 staten doorkruiste. Ondertussen werkte hij al dan niet met hulp van anderen verder als songwriter.

10 van die songs verzeilden op Horizon Line, het zweverige She Dreams In Music dat op orgelgolven en fraaie gitaarlijnen van Steve Postell en Doug Petitbone. Met zo’n gereputeerde snarenridders loopt alles uiteraard meer dan gesmeerd, als Phil Parlapiano  en harmonische gezangen van Chris Stills en Leyla Hoyle daar nog eens bijkomen.

In het op soullicks en onweerstaanbare orgelgroove gedebiteerde Come and Find Me toont Navarro zich een begenadigd crooner met zijn wat gruizelige stembuigingen. Na het op verfijnde akoestische picking flanerende, folkgetinte  Circling the Drain belanden we helemaal terug in de zonnige Westkust van Californië, in Rose in the Window  gaat de priemende gitaar van  Brian Whelan bijna uit de bocht. De feilloze productie van Jim Scott en de getalenteerde sessielui zorgen voor een rimpelloos verloop. Hopeful Heart, een teder duet met Joanna Wallfish op resonerend snarenwerk en viool sluit het eerste deel af.

Tar Pit kondigt een ruwere, meer geanimeerd vervolg aan, na het wat bloedeloze Come Around  is het is wachten op het op pedalsteel tonen geënte Oklahoma Skies. De titelsong Horizon Line, een opgewekte roadsong ontlokt zelfs in moeilijke momenten een glimlach en op een wolk van strijkers wenst Navarro ons nog een goede nachtrust.  1. She Dreams in Music
  2. Come and Find Me
  3. Circling in the Drain
  4. Rose in the Window
  5. Hopeful Hearts
  6. Tart Pit
  7. Come Around (January's Child)
  8. Oklahoma Skies
  9. Horizon Line
  10. Sleep Tonight