×

Recensie

Roots

27 oktober 2019

Dalton Domino

Songs From The Exile

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lightnin Rod Records

Songs From The Exile Dalton Domino Roots 4 Dalton Domino – Songs From The Exile Written in Music https://writteninmusic.com

Tijdens zijn jeugdjaren verhuist hij met zijn familie vanuit Memphis regelmatig naar andere oorden. Dalton Domino zet  die omzwervingen verder en verzeilt  na een periode als skate adept en punker, aangetrokken door de Texaanse Red Dirt country, in de omgeving van Dallas en Fort Worth. Zijn muzikale activiteiten vallen in de juiste plooi als hij in Lubbock de  Front Porch Family Band opzet. Helaas liggen in de muziekwereld de verlokkingen steeds op de loer. Domino ontsnapt daar niet aan, in de nasleep van een afkickperiode van een stevige drank- en drugsverslaving komt de tweede langspeler Corners uit.

De opvolger loopt evenmin van vrolijkheid over, het songwerk komt grotendeels tot stand tijdens de moeilijke verslavingsperiode. In de dertien tracks van Songs From The Exile komen Domino’s misstappen uitgebreid aan bod, “Are You Happy Alone” vraagt hij zich vertwijfeld af in de naweeën van een opgebroken relatie. Galmende gitaren en pedalsteel van Nick Gardner en Doug Pettibone, bekend van zijn werk met Lucinda Wiliams, drijven The Nerve voor zich uit.

Die uitmuntende begeleiders zorgen tijdens de opnamesessies in Mobile, Alabama voor een sfeervolle omlijsting bij uit het persoonlijke leven van de songwriter geplukte verhalen, zoals in de zwierige countryrock van Dead Roses en de met mandoline verluchte countrypicker Better Day.

Er is ook veel aandacht voor de verbroken familiebanden na de scheiding van zijn ouders. “It ain’t my fault that Daddy’s mud shines on what you raised/ That we look alike and we talk the same/ Don’t forget, it was you who gave me his name”, zingt Dalton in Daddy’s Mud. Hush Puppy is een relaas dat teruggaat tot de dagen in Memphis en de pijnlijke herinneringen wellen op in het sombere, door viool en cello ondersteunde Halfbood.

In de tweede helft van All I Need horen we de karakteristieke countrysnik van zangeres Kalsey Kulyk, het melancholische Shadowlands sluit mooi aan bij dat duet en ook in de afsluiter duikt dat weids resonerend snarenwerk weerom op,“Welcome Home”, ‘doolin’ Dalton. 1. Happy Alone
 2. The Nerve
 3. Dead Roses
 4. Better Now
 5. Love Is Dangerous
 6. Hush Puppy
 7. All I Need
 8. Shadowlands
 9. Half Blood
 10. I Still See You
 11. Daddy's Mud
 12. Cheap Spanish Wine
 13. Welcome Home