×

Recensie

Roots

04 maart 2015

Cuby & the Blizzards – The Golden Years Of Dutch Pop

The Golden Age Of Dutch Pop Music

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

The Golden Age Of Dutch Pop Music Cuby & the Blizzards Roots 4 Cuby & the Blizzards – The Golden Years Of Dutch Pop Music Written in Music https://writteninmusic.com

Voor een reeks verzamel-CD’s onder de titel The Golden Years Of Dutch Pop Music heeft platenmaatschappij Universal de archieven weer eens ondersteboven gekeerd. Het resultaat bestaat uit tien dubbel-CD’s van beroemde Nederlandse pop- en rockacts waarvan de eerste vijf onlangs zijn verschenen. De volgende vijf verschijnen in april 2015.

De vijf acts die deze winter centraal staan, zijn Cuby & The Blizzards, Livin’ Blues, The Outsiders, Q65 en The Motions. Van alle acts heeft de dubbelaar als ondertitel A & B Sides And More,  waarbij het ‘more’ slaat op relevante albumtracks.

Samen met Livin’ Blues werd Cuby & the Blizzards rond 1970 beschouwd als de koploper van de Nederlandse bluesscene. Een scene die het niet zo op had met 45-toerenplaatjes en, met sjekkie en spijkerpak  eerder zorgde voor goedverkopende albums en drukbezochte concerten dan voor een onafzienbare reeks dikke hits. Overigens stond Cuby tussen 1966 en 1971 wel een aantal keren in de Top 40, op Window Of My Eyes (nummer 10 in 1968) en Appleknocker’s Flophouse (nummer 12 in 1970) na was dat wel steeds in de lagere regionen. In de eerste jaren zijn pianist Herman Brood en gitarist Eelco Gelling belangrijke leden. Brood is er al niet meer bij als in ’69 de LP Appleknocker’s Flophouse wordt gemaakt door Muskee, Gelling, pianist Helmig van der Vegt, drummer Hans Lafaille en  bassist Herman Deinum. In 1972, na de LP Simple man, is het voorbij. Er wordt nog wel een live-concert opgenomen (en op LP uitgebracht) door het VARA-tv-programma Nederpopzien,  waar ook Herman Brood weer bij is. Die doet ook mee wanneer in 1976 een doorstart wordt overwogen. Als de eerste nummers zijn opgenomen, wordt Gelling gevraagd door The Golden Earring en wordt de Cuby-reünie in de kiem gesmoord. Brood wordt zanger-pianist van Vitesse en is een jaar later op eigen kracht Holland’s eigen rock ‘n’ roll junkie.

De Dutch Pop-serie van  platenmaatschappij Universal is goedbeschouwd een update van de serie Singles A’s & B’s die in 2002 verscheen onder de vlag van het inmiddels ter ziele gegane Popinstituut Nederland. Daarin verschenen toen ook al delen  over The Motions, Q65, Cuby, Livin’Blues en The Outsiders: alle vijf de nu verschenen delen zijn dus een reprise van uitgaves van dertien jaar geleden. Niks mis mee, want de dubbelaars (in een enkel geval driedubbelaars) van toen zijn bepaald niet meer in elke platenzaak of op elke internetsite te krijgen.

Written in Music heeft ze wel en kan dus goed vergelijken. Op de oude uitgave is ook Muskee’s solowerk uit de jaren tachtig (o.a. de single Brother Booze)  opgenomen. Dat ontbreekt op de nieuwe compilatie. De koper krijgt vier nummers minder, maar in plaats van de toch wat bedaagdere muziek uit Muskee’s latere jaren zijn er  zes bonustracks uit de periode 1966-1970. De toptijd van een van de topbands uit de nederpopgeschiedenis dus. Geen slechte ruil.

In april verschijnen albums van Sandy Coast, Rob Hoeke, The Shoes, Earth & Fire en Kayak. Van de eerste drie verscheen in 2002 al een vergelijkbare compilatie, de laatste twee zijn ‘debutanten’.

Tracklisting The Golden Years Of Dutch Pop Music:

CD 1:

 1. Stumble & Fall
 2. I’m So Restless
 3. LSD (Got A Million Dollars)
 4. Your Body Not Your Soul
 5. Back Home
 6. Sweet Mary
 7. You Don’t Know
 8. Richard Cory
 9. Just For Fun
 10. Things I Remember
 11. Another Day Another Road
 12. Feeling Like A Suit-Case
 13. Distant Smile
 14. Don’t Know Which Way To Go
 15. The Sunshine Of Your Shadow
 16. Crying Tears
 17. Another Land
 18. Somebody Will Know Someday
 19. Window Of My Eyes
 20. Checkin’ Up My Baby
 21. Nostalgic Toilet
 22. 116 A Queensway

CD 2:

 1. Appleknockers Flophouse
 2. Because Of Illness
 3. Thursday Night
 4. Wee Wee Baby
 5. Backstreet
 6. Easy To Leave Hard To Forget
 7. Pawn Broker
 8. Straight No Chaser
 9. Sometimes
 10. Everytime
 11. Desolation Blues
 12. Hobo Blues
 13. Go Down Sunshine
 14. The Sky Is Crying
 15. Night Train
 16. Too Blind To See
 17. Evil Woman
 18. Simple Man