×

Recensie

Jazz

25 april 2020

Cory Wong and the Metropole Orkest

Live in Amsterdam

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht in eigen beheer

Live in Amsterdam Cory Wong and the Metropole Orkest Jazz 3.5 Cory Wong and the Metropole Orkest – Live in Amsterdam Written in Music https://writteninmusic.com

Een interessante uitgave is het album Live in Amsterdam dat de Amerikaanse gitarist Cory Wong samen met het Metropole Orkest vorig jaar tijdens een drie concerten tellende tour door Nederland in Amsterdam live opnam. Voorlopig nog even alleen digitaal te horen maar einde van de zomer ook op vinyl.

Voor het grotere publiek zal de naam Cory Wong nog niet zo heel veel zeggen. Gitarist Wong maakte vanuit Minneapolis, waar hij met vele muzikanten uit de kringen rondom Prince speelde en de meester zelf tot zijn fans mocht rekenen, zijn opmars in de muziek. In de band Vulfpeck, waar hij vanaf 2016 deel van uitmaakte (de band startte in 2011), maakte hij daarna grote sprongen als muzikant om vervolgens op eigen kracht met zijn gelijknamige debuut (2017), en opvolger The Optimist (2018) pas echt bekend te raken in het wereldwijde jazzcircuit.

De Amerikaanse Meesterarrangeur Vince Mendoza, voor eeuwig bij het orkest betrokken ondanks dat hij in 2013 als chef dirigent vertrok en de Britse Jules Buckley zijn plek overnam, drukte met zijn ijzersterke arrangementen nadrukkelijk zijn stempel op Cory Wong and the Metropole Orkest – Live in Amsterdam. Dat het Metropole Orkest het beste orkest in de wereld voor jazz en pop is en blijft maakt ook dit album/deze registratie weer volop duidelijk. Wat een voortreffelijk spel en wat een weldadige swing heeft dat orkest toch.

Het zijn de arrangementen van Mendoza die de concerten en nu het album zo overweldigend maken. De composities/songs van Cory Wong die de basis van de uitvoeringen hier zijn, zijn solide maar, om heel eerlijk te zijn, niet buitensporig origineel. Wong schrijft gewoonweg lekker in het oor klinkende funky songs die duidelijk vanuit Amerikaanse jazz en pop perspectief geschreven zijn. Mendoza geeft alle songs/composities een weldadige meerwaarde in arrangementen en er is gewoonweg niemand anders die dat zo goed kan.

Echt elke compositie/song krijgt in de handen van Mendoza, die natuurlijk ook het volle potentieel van het Metropole als geen ander kent, een meerwaarde. Mendoza weet van oudsher al hoe hij funk en (blue-eyed) soul meesterlijk naar een orkestbewerking kan transformeren en dat is hier niet anders. Naast Wong is daar dan ook alleskunner/vriend Cody Fry die sommige songs van lekkere vocalen voorziet er daardoor de spanning in het concert houdt.

Met 17 tracks lijkt de digitale uitgave van Live in Amsterdam wel wat vol. Soms komen er tracks voorbij die gewoonweg minder beklijven maar dan vervolgens weer worden opgevolgd door prachttracks. Voor de fysieke release is echter gekozen om geen track van de opnamen te verliezen en dus ook alles op een dubbelalbum te persen. Zeker is nu al dat de opnamen over 4 kanten veel beter zal gaan werken. Het album is via de volgende link te bestellen:  https: www.corywongmusic.com  1. Ketosis
 2. Gumshu
 3. Airplane Mode
 4. Jax
 5. Better
 6. Want Me Back
 7. Home
 8. Simon
 9. Winslow
 10. Ellie
 11. Underground
 12. Frogville
 13. Team Sports
 14. St. Paul
 15. The Way It Is
 16. Today I'm Gonna Get Mys;ef A Rea
 17. the Optimist