×

Recensie

Jazz

04 juli 2012

Positie 4 Jaarlijst 2012

Christian Scott

Christian aTunde Adjuah

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Concord

Christian aTunde Adjuah Christian Scott Jazz 5 Christian Scott – Christian aTunde Adjuah Written in Music https://writteninmusic.com

De in Brooklyn, New York residerende trompettist Christian Scott heeft een stormachtige carrière. Echt elk album is een grote stap voorwaarts. Met zijn nieuwe album Christian aTunde Adjuah overstijgt de oorspronkelijk uit New Orleans afkomstige Scott alle verwachtingen.

Dat trompettist Christian Scott een zichzelf constant uitdagende muzikant is, liet hij het afgelopen decennium optimaal horen. Vanaf zijn fijne debuut uit 2002 was elk daarop volgend album weer een spannende stap voorwaarts. Het twee jaar geleden verschenen Yesterday You Said Tomorrow was zelfs een waar meesterstuk en ook Ninety Miles, zijn samenwerking met Stefon Harris en David Sanchez van vorig jaar, was zeer geslaagd te noemen.

Met zijn nieuwe album Christian ATunde Adjuah heeft hij zichzelf echter overtroffen. Voor insiders was bekend dat Scott over de laatste jaren gigantisch veel stukken opnam en dat hij er problemen mee had van zijn platenlabel niet vaker albums uit te mogen brengen om zijn muzikale groei te laten horen. Met zijn nieuwe album zet hij daarom zaken op scherp. Met in totaal 23 stukken over 2 schijven verstrooid is echt alle klasse van Scott tot in de finesses te horen. Van korte spannende flarden muziek tot aan lang uitgesponnen stukken die intrigeren zoals bijna niemand dat momenteel binnen de jazz weet te doen.

Met een band waar de spetters vanaf vliegen en waarbinnen Scott tot de grootste hoogten weet te komen. En Scott weet deze composities dan ook nog eens in titel en achtergrond een emotievol en sociaal bewuste achtergrond mee te geven. Christian aTunde Adjuah is een absoluut meesterwerk, een album dat Scott als geniaal muzikant eens te meer op de muziekkaart zet. Nog maar 28 jaar en dan met zo’n tour de force optimaal overtuigen is niet iedereen vergeven. Grote, grote klasse!!

Tracklisting Christian aTunde Adjuah:

CD1 :

 1. Fatima Aisha Rokero 400
 2. New New Orleans (King Adjuah Stomp)
 3. Kuro Shinobi (Interlude)
 4. Who They Wish I Was
 5. Pyrrhic Victory Of A Tunde Adjuah
 6. Spy Boy/Flag Boy
 7. vs. The Kleptocratic Union (Ms. McDowell’s Crime)
 8. Kiel
 9. Of Fire (Les Filles De La Nouvelle Orleans)
 10. Dred Scott
 11. Danziger

CD2 :

 1. The Berlin Patient (CCR5)
 2. Jihad Joe
 3. Van Gogh (Interlude)
 4. Liar Liar
 5. I Do
 6. Alkebu Lan
 7. Bartlett
 8. When Marissa Stands Her Ground
 9. Cumulonimbus (Interlude)
 10. Away (Anuradha & The Maiti Nepal)
 11. The Red Rooster
 12. Cara


 1. The Berlin Patient (CCR5)
 2. Jihad Joe
 3. Van Gogh (Interlude)
 4. Liar Liar
 5. I Do
 6. Alkebu Lan
 7. Bartlett
 8. When Marissa Stands Her Ground
 9. Cumulonimbus (Interlude)
 10. Away (Anuradha & The Maiti Nepal)
 11. The Red Rooster
 12. Cara