×

Recensie

Roots

15 september 2021

Charley Crockett

Music City USA

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Son Of Davy

Music City USA Charley Crockett Roots 4.5 Charley Crockett – Music City USA Written in Music https://writteninmusic.com

Dit is de vierde studioplaat van Charley Crockett in even veel jaren, na Welcome To Hard Times bracht de Texaan nog het eerste deel van Field Recordings uit en in het derde deel van de Lill G.L. tribute reeks kwam dit keer de betreurde countryman James Hand aan de beurt in 10 For Slim. Hoewel de titel Music City USA refereert naar Nashville beperkt de steevast met Stetson getooide  nazaat van het Westernicoon Davy Crockett  zich geenszins tot traditionele countrydeuntjes. Crockett  hield er evenals zijn beroemde voorouder een avontuurlijke levensstijl op na als rondtrekkende busker.

Die rusteloze levenswandel klinkt onmiskenbaar door in zijn  songs  zoals het met banjo  ondersteunde buskerepos  Round This World,“Ooh Child I’ve been gamblin’ I’ve been ramblin’all around, I know trouble’s coming cause sorrow’s all that have found, many days took for granted how I wish I could turn back time”.

Dat harde, eenzame verleden duikt ook op in weergaloze passages die nauw aanleunen bij countrysoul, sporadisch versterkt met een blazerssectie die het onderhuidse spanningsveld versterken in I Need Your Love en het met piano en gitaarlicks ondersteunde I Won’t Cry. This Foolish Game is slepende soulblues met verscheurend gitaarwerk.

Uiteraard huist in dit weerom in samenwerking met producer Mark Naill in  Callup, New Mexico tot stand gekomen werkstuk een genereuze portie countrygetint werk, Smoky en de naar Na titeltrack stammen onmiskenbaar  uit de honky tonks, Are We Lonesome Yet en Just So You know zijn smartelijke onvervalste slijpers. Schaarse covers zoals het van Cowboy Joe Babock afkomstige Muddy Water verraden de voorliefde voor het Western genre, het op twangend snarenwerk geënte 518 sluit daar naadloos bij aan.

Met The Only Game In Town blijven we in de plaatselijke saloon waar de tragiek nooit ver weg is aan de pokertafel. Na de prachtige crooner Hanger On sluit Crockett af met het uit de jaren zestig daterende Skip a Rope. Weerom een avontuurlijke hedendaagse countryplaat, Crockett noemt het Gulf & Western, die het genre moeiteloos overstijgt met de ingetogen benadering en enkele uiterst geslaagde soulgetinte uitstapjes. 1. Honest Fight
 2. I Need Your Love
 3. The World Just Broke My Heart
 4. Are We Lonesome Yet
 5. This Foolish Game
 6. Round This World
 7. Music City USA
 8. Just So You Know
 9. Lies and Regret
 10. I Won’t Cry
 11. Smoky
 12. Muddy Water
 13. 518
 14. Only Game in Town
 15. Hanger On
 16. Skip a Rope