×

Recensie

Roots

22 juni 2018

Celso Salim Band – Mama’s

Mama's Hometown

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Wide Tracks Recordings

Mama's Hometown Celso Salim Band Roots 4 Celso Salim Band – Mama’s Hometown Written in Music https://writteninmusic.com

Vooraleer gitarist Celso Salim zich vier jaar geleden opnieuw in Californië vestigde, hij verbleef al eerder een tijdje in LA voor zijn muzikale opleiding, had de Braziliaan in zijn thuisland al een behoorlijke reputatie opgebouwd. Op een handvol langspelers toont hij zich als een veelzijdig bluesman, naast de meer rockende elektrisch versterkte variant, eert Celso Salim de  countryblues pioniers met akoestische bijdragen en illustreert treffend dat hij ook met het bottleneckstaafje overweg kan.

Zo wordt Salims eerste werkstuk dat vanuit de VS de wereld ingestuurd wordt, afgesloten met het akoestische In My Time Of Dying. De dobro zit op de voorgrond in de countrytraditonal die eveneens bij het door de piano van David Fraser aangestuurde Down The Aisle opduikt. De achtergrondzang in het koortje even buiten beschouwing gelaten horen we nergens de stem van Celso hij laat zijn elektrische gitaar voor zich spreken met zijn uiterst expressieve verrichtingen.

De zang laat hij over aan Rafael Cury die met overtuigd moeiteloos met zijn soepele stembanden die sterke gelijkenis vertonen met de betreurde Greg Allman. In het met vloeiende snerpende slides gelardeerde Mad Dog laveert het combo waarin bassist Mike Hightower en Lynn Coulter dicht in de buurt van de southern rock van The Allman Brothers terwijl de broeierige funk Got To Find That Babe naar Little Feat lonkt.

Voor Locked out In Misery inviteerde de gitarist zijn oude vriend harmonicaman Darryl Carriere. De intro van Let It Burn drijft op rudimentaire boogietonen, met harmonieuze samenzang, knappe pianoloopjes in het middenstuk wordt het nergens banaal. Integendeel, na bluesslijper No Need To Be Alone is het weerom de geïnspireerde combinatie van een ronkend orgel met inventieve gitaarlicks die de titelsong optilt. Een ander hoogtepunt is de met soulvolle jazzy shuffles en bluesy crooning opgebouwde pianoballade Best Of Luck. Dit gevarieerde werkstukje blijft moeiteloos overeind in de eindeloze stroom van bluesreleases.  1. Mad Dog
  2. Locked out in Misery
  3. Let It Burn
  4. No Need to Be Alone
  5. Got to Find That Babe
  6. Down the Aisle
  7. Mama's Hometown
  8. Best of Luck
  9. In My Time of Dying