×

Recensie

Electronic

16 maart 2020

Caribou

Suddenly

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Merge

Suddenly Caribou Electronic 3 Caribou – Suddenly Written in Music https://writteninmusic.com

Bij de Canadese electronic producer Dan Snaith weet je maar nooit welke kant het opgaat. Over het algemeen kun je zeggen dat zijn project Daphni wat meer gericht is op de dansvloer en Caribou wat meer instrumentaal, met invloeden van pop en rock. Toen kwam daar opeens het dansvloer-gerichte Our Love van Caribou, waar de grenzen tussen de twee projecten nogal vervaagden. We hoorden opeens deephouse, UK Garage en over het algemeen veel invloeden uit de 90’s. Een lekker dansalbum dus.

Na twee Daphni releases achter elkaar is het nu weer tijd voor een nieuwe Caribou release, genaamd Suddenly. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: die dansvloer invloed van voorheen is op de meeste tracks “gewoon” weer verdwenen. Dan Snaith gaat hier op de zomerse popmuziek toer. Met wisselend succes, moet helaas al onmiddellijk gezegd worden. De synthlijn van opener Sister is melancholisch en zomers, maar hoe zeikerig is die zang? Het is een trend voor de sfeer op het gehele album. Zanglijnen staan helemaal vooraan in de mix en zijn zowat belangrijker dan de vaak toch erg gelaagde muziek. Dat is zonde.

Luister maar eens naar de lekkere flirts met Southern soul op de instrumentatie en samples van achtereenvolgens Home en Lime: niets mis mee, maar die kenmerkende zeurzang draait de tracks weer de nek om. Of de rauwe hiphopbeat in combinatie met contrabas op Like I loved You – niets mis mee, maar weer die zang….Twee keer is die zang niet (zo erg) aanwezig, laten dat nu gelijk de beste tracks van het album zijn. Dit zijn de housetracks Never Come Back en Ravi, tracks die met gemak op Our Love hadden kunnen staan. Heerlijk zomers doorstampers. Stilistisch passen ze ook eigenlijk totaal niet op Suddenly, maar we zijn allang blij dat de irritatiegrens eens niet wordt opgezocht en tracks te horen krijgen waar gewoon alles aan klopt.

Suddenly staat of valt met die al aangehaalde zeurzang. Melancholisch, warm, triest, zomers, zwoel – het zal allemaal wel, maar irritant is een woord wat hier als eerste te binnen schoot. Misschien behoor jij tot de groep luisteraar die er niks verkeerds in hoort. In dat geval zal dit album een stuk beter te behappen zijn. Qua producties en instrumentatie is er namelijk weinig op aan te merken. Invloeden van soul, hiphop, house, rock zijn allemaal aanwezig in betrekkelijk complex gelaagde zomersongs. Heerlijk….maar dat ene struikelblok, tsjah… 1. Sister
 2. You and I
 3. Sunny's Time
 4. New Jade
 5. Home
 6. Lime
 7. Never Come Back
 8. Filtered Grand Piano
 9. Like I Loved You
 10. Magpie
 11. Ravi
 12. Cloud Song