×

Recensie

Jazz

06 februari 2020

Cargo Mas

Cargo Mas

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Little Vamp Records

Cargo Mas Cargo Mas Jazz 4 Cargo Mas – Cargo Mas Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een heerlijke band is Cargo Mas toch, het collectief muzikanten rondom Sam Vloemans. Live maakten ze het afgelopen jaar al volop indruk en hun gelijknamige debuut is al net zo onnavolgbaar lekker.

Het is die fraaie blend aan stijlen die de jazzsound van Cargo Mas zo  aanstekelijk maakt. Funk, latin, rock, old skool hiphop, latin en wat al niet meer wordt verwerkt in de composities. Het liefst ook nog allemaal door elkaar in één compositie verzameld. Het werkt steeds super aanstekelijk.

Trompettist/componist Vloemans’ liefde voor Latin en soul werd gevoed in zijn geboorteland Curaçao waar gedurende zijn tienerjaren in België, door het starten met trompet- en hoornlessen, jazz en funk aan werden toegevoegd. Muzikanten absorberen alle muziek, dus toen hij composities ging schrijven en met andere muzikanten ging samenwerken, kwamen daar als vanzelf nog meer nieuwe muzikale richtingen bij.

Cargo Mas is zijn ‘feestband’ waarin hij al zijn geliefde muzikale ideeën heerlijk kan botvieren. Naast Vloemans zelf op trompet en oude (Sam Vloemans Band) bekenden Bart Oostindie (gitaar) en Mike Roelofs (toetsen) heeft hij in Tom Verschoore (trombone), Patrick Dorcean (drums), Roberto Mercurio (bas) en Amel Serra Garcia (percussie) een geweldige groep muzikanten bij elkaar weten te krijgen. Muzikanten met veel ervaring (in de bands van Lianne La Havas, Gabriel Rios, Zap Mama en Guru’s Jazzmatazz) die exact aanvoelen waar Vloemans met Cargo Mass muzikaal naartoe wil.

Dat Vloemans over de jaren een fraaie reputatie heeft opgebouwd bewijzen de gastbijdragen van grootheden als trombone-legende Fred Wesley (James Brown) en Ida Nielsen die natuurlijk in Prince zijn laatste band 3rdEyeGirl speelde en net haar eigen nieuwe album 02022020 uitbracht, alsmede ‘jongere grootheden’ als Joris Caluwaerts (STUFF.), Kobe Proesmans (The Colorist Orchestra), Bruno De Groote (dEUS), trompettist Mike ‘Maz’ Maher (Snarky Puppy).

De sfeer van de composities is zo divers als de eerder vermelde invloeden reeds aangaven. Van Latijnse ritmes en blazers wordt net zo gemakkelijk doorgetrokken naar door rock gestuwde gitaar en klinkende climaxen. Dan weer klinkt de gitaar Afrikaanse beïnvloed en swingt de band loom of duwt de band door naar dikke funky jazz. Dat Vloemans een prachttrompettist is bewijst hij ook nog eens optimaal op de ingetogen album afsluittrack Waltz de la Lluvia, waarop hij puur in duet gaat met pianist Roelofs.

Cargo Mas heeft een heerlijk divers en strak swingend debuut uitgebracht. Reken maar dat dit album wederom een zegetocht langs de zalen en de festivals zal zijn. Heerlijke band, heerlijke plaat.

Nota bene: Het debuutalbum van Cargo Mas (zowel op vinyl als op CD) is te verkrijgen via https://cargomas.com/ 

Kant A:

 1. Caminar (part 1)
 2. Caminar (part 2)
 3. Cuento 8
 4. Samsara (met Mike 'Maz' Maher)
 5. Pick Up (met Fred Wesley)

Kant B:

 1. Mistress of Moons
 2. My Favorite Pants (met Ida NIelsen)
 3. What's Cookin'
 4. La Cancion Dominical
 5. Ashes Of The Warrior
 6. Wlatz de la Lluvia