×

Recensie

Roots

03 december 2020

Calexico

Seasonal Shift

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: City Slang

Seasonal Shift Calexico Roots 3.5 Calexico – Seasonal Shift Written in Music https://writteninmusic.com

Voor de wintermaanden plande Calexico aanvankelijk een epeetje, het handvol songs dat Joey Burns componeerde werd aangevuld met bijkomende tracks en enkele  bekende Kerstcovers. Het werd geenszins een voor de periode gebruikelijke langspeler volgestouwd met traditionele kersthymnes.  Seasonal Shift refereert weliswaar naar de periode van bezinning over het afgelopen jaar maar overstijgt moeiteloos de gebruikelijke zwijmelarij.

Overigens wordt in Tucson de donkere eindejaars periode al even uitbundig gevierd dan in de rest van de wereld. Het Kerst thema komt uiteraard aan bod komt maar wordt aangevuld met accenten die refereren naar plaatselijke festiviteiten en ceremonies in november zoals ‘Dias de los Muertos’ en ‘All Souls Procession’ in enkele met hulp van plaatselijke muzikanten tot stand gekomen fijne zijstapjes naar Fado en Mexicana, het zijn niet de enige momenten waarbij naar het Spaans wordt overgeschakeld.

De vertrouwde genereuze sound die Joey Burns en percussionist Johnny Convertino  en muzikale gasten creëren is duidelijk aanwezig vanaf het sterk aanzwellende Hear The Bells. Schelle trompetjes krijgen gezelschap van een weemoedige naar de prairie lonkende pedalsteel.

Lennons Happy X-Mas(War Is Over) heeft me nooit echt kunnen bekoren, de geadapteerde versie van Calexico evenmin, in tegenstelling tot het van Tom Petty afkomstige, eveneens in die opgezwollen optimistische sfeer badende, X-Mas All Over Again.

Fijne strumentaaltjes en de sober geïnstrumenteerde  intimistische passages Natures Domain en Peace Of Mind zijn de echte parels van dit toch wel bijzondere feestplaatje. 1. Hear the Bells
 2. Christmas All Over Again (feat. Nick Urata (DeVotchKa))
 3. Mi Burrito Sabanero (feat. Gaby Moreno)
 4. Heart of Downtown (feat. Bombino)
 5. Seasonal Shift
 6. Nature's Domain
 7. Happy Xmas (War is Over)
 8. Glory's Hope
 9. Tanta Tristeza (feat. Gisela João)
 10. Peace of Mind
 11. Sonoran Snoball (feat. Camilo Lara)
 12. Mi Burrito Sabanero Reprise