×

Recensie

Jazz

19 januari 2014

Bruut!

Fire

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Dox Records

Fire Bruut! Jazz 4.5 Bruut! – Fire Written in Music https://writteninmusic.com

Fire is de tweede plaat van jazzkwartet Bruut! Deze frisse band bewees met hun eerste album Bruut! dat jazz echt een feestje kan zijn. Een feestje waarbij iedereen de huisregels even lekker aan de laars lapt en helemaal uit z’n dak gaat.

Bruut! is na een uitgebreide eerste tour (o.a. Japan, Polen, Burkina Faso, Duitsland, Zuid-Afrika, Spanje en Suriname!) gelukkig weer de studio ingedoken, want Bruut! smaakte naar meer en met Fire wordt onze honger naar deze ‘superjazz’ (zoals de band het zelf noemt) gestild.

Fire opent keihard met Jump – een knaller van een binnenkomer met heftig brullende sax en geweldige drive. Dat Maarten Hogenhuis (sax) van wel meer jazzmarkten thuis is, bewijst hij o.a. in Glimpse: een heerlijke laid-back jazztrack die hij samen met het voor deze band bepalende, onmisbare hammondspel van Folkert Oosterbeek domineert.

De kracht van Bruut! zit ‘m in de levendige composities, het wars zijn van langdradige en uitgesponnen solo’s en egotripmomentjes. Deze muziek is to-the-point en in-your-face. Een heftig (kort!) nummer als Moj, met duidelijke (stevige) rockinvloeden, zoekt echt de grenzen van de jazz op. Tijdens Black kun je even bijkomen in de slepende zwoelte van een donker jazzcafé. De spanning wordt weer opgebouwd en culmineert vervolgens in de titeldrager Fire, een geweldige combinatie van jazz en post-rock. Na het afzakkertje Sloe is het Hop tijd om naar huis te gaan. Dit vurige feestje eindigt zoals het begon: met een knal! (Tijdens het ‘verborgen’ laatste nummer op de cd ga je al slingerend op de fiets op weg naar huis, terwijl de ochtend gloort).

Fire is een ongelofelijk interessante, afwisselende plaat die je steeds opnieuw zult opzetten. Bruut! speelt a.s. vrijdag 24 januari in de Hooglandse Kerk in Leiden. Voor een schamele zeven euro kun je deze bruten live zien en horen spelen. En ik heb zo het vermoeden dat de mannen het live nog beter doen dan op hun verslavende plaat…

Tracklisting Fire:

 1. Jump
 2. Glimpse
 3. Fly
 4. Wiggle
 5. Moj
 6. Black
 7. Lou
 8. Fury
 9. Brakina
 10. Fire
 11. Sloe
 12. Hop


 1. Jump
 2. Glimpse
 3. Fly
 4. Wiggle
 5. Moj
 6. Black
 7. Lou
 8. Fury
 9. Brakina
 10. Fire
 11. Sloe
 12. Hop