Recensie

15 juni 2016

Brad Mehldau Trio

Blues and Ballads

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Blues and Ballads Brad Mehldau Brad Mehldau Trio Jazz 4 Brad Mehldau Trio – Blues And Ballads Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fenomeen blijft Brad Mehldau toch. Zie je een tracklisting voor het nieuwe trio-album voorbij komen, denk je ‘lekker voorspelbaar’ en word je toch weer weggeblazen door super rijke interpretaties van die merendeels zo bekende klassiekers.

Blues And Ballads is de trio-opvolger van Where Do You Start uit 2012 nadat Mehldau met nieuwe drumheld Mark Guiliana even een fijn onvoorspelbare alliantie was aangegaan in Mehliana. Het brengt de geweldige drie-eenheid Mehldau, Larry Grenadier (bas) en Jeff Ballard (drums) wederom samen.

Hoe Mehldau opneemt en hoe platenlabel Nonesuch die opnamen steeds uitbrengt blijft onnavolgbaar. Net als Where Do You Start werd ook Blues And Ballads in verschillende tijdvakken opgenomen. Een gedeelte van de tracks werd op 10 december 2012 opgenomen en een gedeelte op 12 mei 2014. Als je daar dan ruim twee jaar bij optelt kom je op de datum van uitgave van dit album. Daarmee is niet echt aan te geven waar het trio op dit moment echt staat.

Toegegeven moet echter worden dat hoe verschillend in tijdvak ook opgenomen, de opnamen prachtig op elkaar aansluiten. Waarschijnlijk indachtig aan de opnameperiode waren een aantal composities van Blues And Ballads ook al live in de set van het trio te horen. Maar het moet gezegd, ze klonken niet eerder zo geweldig als op dit nieuwe album. Mehldau heeft de composities fantastisch vastgelegd. Lekker dik met heel veel sfeer. Ook moet gezegd worden dat het trio, na al die jaren samen spelen, nog steeds een fijne muzikale groei laat horen. Ongelooflijk op elkaar in gespeeld weten ze hun grote kracht in eigen en samenspel steeds weer prachtig in balans te krijgen.

Natuurlijk weet Mehldau dat hij in Grenadier en Ballard meer dan geweldige muzikanten heeft om mee samen te spelen. Zij duwen Mehldau op tot grote hoogten. Wat een virtuoze techniek heeft de man toch. Die genadeloze linkerhand en die onweerstaanbare rechterhand die soms twee melodieën tegelijk lijkt te spelen. Het blijft onnavolgbaar maar super intrigerend wat hij doet.

Hoogtepunten op het nieuwe album zijn er genoeg maar luisteren naar de vertolking van And I Love Her van The Beatles en je weet dat je ook deze nieuwe opnamen weer in je kast wilt hebben. Fascinerend hoe het trio laag over laag hun interpretatie van die zo bekende song opbouwt en tot een ultieme climax uitbouwt. Om ademloos steeds opnieuw naar te luisteren.  1. Since I Fell For You
  2. I Concentrate On You
  3. Little Person
  4. Cheryl
  5. These Foolish Things (Remind Me Of You)
  6. And I Love Her
  7. My Valentine