×

Recensie

Roots

09 maart 2016

Blind Lemon Pledge

Pledge Drive

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Ofeh Records

Pledge Drive Blind Lemon Pledge Roots 3.5 Blind Lemon Pledge – Pledge Drive Written in Music https://writteninmusic.com

James Byfield  is een producer en multi-instrumentalist die zich in de baai van San Francisco ophoudt. Als tiener plukt hij al aan de gitaarsnaren, ontdekt de blues en folk in de plaatselijke clubs en koffiehuizen en experimenteert er later op los in diverse rockbands. Zo verwerkte hij ooit liturgische elementen op een hardrockstramien in ‘The Rock Mass’, met dat  religieus geïnspireerde programma toerde hij onder hoede van Grace Cathedral in Noord Californië. Ondertussen bouwt hij een bestaan op als grafisch ontwerper en multimediaproducer.

Byfield  blijft de roots van de muziek exploreren, niet uitsluitend de Amerikaanse stromingen, naast blues, folk en country trekt hij zich enkele jaren terug om zich in de klassieke traditie uit China te verdiepen en wordt door een meester in de geheimen van Erhu, een tweesnarige viool, ingewijd.

Sinds 2008 levert Byfield onder de naam Blind Lemon Pledge enkele werkstukken af. Op de vierde langspeler Evangeline komen al die eerder vernoemde elementen en muzikale aspecten aan bod.

Blind Lemon neemt zowat de integrale instrumentatie voor zijn rekening, Rick Lecompte vult sfeervol aan met saxofoon en de bijdragen op de Mississippi horn zijn van Jenny Reed afkomstig. Vergeleken met Evangeline is Pledge Drive wat toegankelijker en dynamischer. In het eclectisch georiënteerde repertoire springen forse rockers  haasje over met bluesy balladewerk, sprankelende pianoblues en  New Orleans R&B die Pledge’s muzikale visie reflecteren. Van het op hitsige Diddley Beat en second line geënte Run Joe Run tot de  authentieke treinsong Railroad Mama gidst  Blind Lemon je feilloos door Pledge Land langs drukke highways, stoffige binnenwegentjes en drassige bayou’s. 1. Run John Run
 2. Moon Madness
 3. Nag Nag Nag
 4. Cora Lee
 5. Birmingham Walk
 6. 5 Weeks Of Heaven
 7. She Broke The Ten Commandments
 8. You Can't Get There From Here
 9. O Katrina
 10. You Know You Really Got The Blues
 11. Kokomo
 12. Rail Road Mama