×

Recensie

Roots

27 juni 2021

Blackberry Smoke

You Hear Georgia

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: 3 Legged Records

You Hear Georgia Blackberry Smoke Roots 3.5 Blackberry Smoke – You Hear Georgia Written in Music https://writteninmusic.com

Het is geen geheim dat Blackberry Smoke vanuit thuisbasis Atlanta de traditie van de karakteristieke southern rock verderzet.  Ruim twee decennia bewandelt het kwintet, aangevoerd door zanger-gitarist en songleverancier Charlie Starr, de in de jaren zeventig door legendarische formaties als Allman Brothers en Lynyrd Skynyrd geëffende paden.  Op hun langspelers springen hard rockende gitaren en snerpende slides haasje over met rauwe boogie, niet zelden in een dicht geïnstrumenteerde  structuur gebetonneerd.

“You here Georgia  when I open my mind  don’t make no difference where I’m talking about”, Starr perst het overtuigend uit  zijn machtige strot met dat onmiskenbare southern accent. Het koortje van The Black Bettys en dubbelloops gitaarwerk complementeren  het geheel. De inwoners van de Zuidelijke Staten hebben niet bepaald een ruimdenkende reputatie, de tumultueuze verkiezingsstrijd heeft de bestaande vooroordelen en misverstanden nog aangewakkerd. In harde tijden duikt wel meer volk op dat opgehitst wordt door de ongeremde polarisatie van politiek en religie maar gelukkig blijven er nog genoeg  goed menende lui over, ook in het Diepe Zuiden.

Met de muziek van Blackberry  Smoke is overigens niets mis, de ruige, nerveuze starter Live It Down spreekt me niet meteen aan in tegenstelling tot de eerder vermelde titeltrack. Hey Delilah  opwellend uit de swamps met rolllende piano, hechte funky riffs  en daarbovenop  clean slidewerk dat de meerstemmige zangpartijen ondersteund, het is een voltreffer die onbeschaamd naar Little Feat lonkt. Eveneens schitterend is Lonesome  For A Livin’, een oer traditioneel country duet met Jamey Johnson, in de akoestische ballade Old Enough To Know huist eveneens een onvervalste countryfeel.

Met vocale hulp en vooortreffelijke gitaarbijdrage van Warren Haynes verzeilen we opnieuw in southern rock territorium, de gitarist bij The Allman Brothers en steunpillaar van Gov’t  Mule wordt als co-auteur vermeld van het trotse We All Rise Again.

Morning Side zal de meer rock georiënteerde liefhebbers van het genre ongetwijfeld aanspreken om van het jachtige, door scherpe hooks aangedreven, All Over The Road  en het samen met Rickey Medlocke (Lynyrd Skynyrd , Blackfoot) gepende Old Scarecrow nog maar te zwijgen.  1. Live It Down
  2. You hear Georgia
  3. Hey Delilah
  4. Ain’t The Same
  5. Lonesome For A Livin’ featuring Jamey Johnson
  6. All Rise Again featuring Warren Haynes
  7. Old Enough To Know
  8. Morningside
  9. All Over The Road
  10. Old Scarecrow