×

Recensie

Metal

12 februari 2011

Black Sabbath

Dehumanizer (deluxe edition)

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: EMI

Dehumanizer (deluxe edition) Black Sabbath Metal 3.5 Black Sabbath – Dehumanizer (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Black Sabbath vierde grote successen met Ozzy Osbourne en Ronnie James Dio achter de microfoon. Na het vertrek van Dio tijdens het mixen van het live album Live Evil werd na een rumoerige periode met Glenn Hughes en Ray Gillen Tony Martin uiteindelijk de nieuwe zanger. Met hem maakte Black Sabbath een aantal kwalitatief goede platen, maar succes bleef uit. Begin jaren negentig haalden Iommi en Butler daarom Dio terug en nam met hem Dehumanizer op.

Het werd een hele behoorlijke plaat met uitschieters in het meesterlijk gezongen Master Of Insanity, het werkelijk loodzware Buried Alive, I en Too Late. Het album oogstte matige kritieken en flopte volledig. De redenen waren legio: in 1992 werden hardrock bands uit de jaren zeventig gezien als lompe dinosaurussen, heerste grunge en hadden de muziekmedia vooral oog voor de titanenstrijd tussen Metallica en Guns N’ Roses. Bovendien was het artwork oerlelijk. De hernieuwde samenwerking met Dio duurde slechts één album en zou pas 16 jaar later weer worden voortgezet onder de naam Heaven & Hell nadat Ozzy in een schimmige juridische strijd de rechten op de naam Black Sabbath had verworven.

Deze heruitgave bevat het originele album en een bonusschijfje met drie alternatieve versies van albumtracks en een vijftal concertopnamen uit 1992. Bijna twintig jaar later is het oordeel over Dehumanizer een stuk milder dan destijds. Met uitzondering van Master Of Insanity staan er geen krakers op van het niveau zoals die op Heaven & Hell of Mob Rules stonden, maar de hoekige riffs en de zang van Dio zijn toch heel behoorlijk. Een herwaardering van dit album lijkt op zijn plaats. Nu Dio tussen zes planken ligt, lijkt die kans uiterst reëel.

Tracklisting Dehumanizer:

Disc1

 1. Computer God
 2. After All (The Dead)
 3. TV Crimes
 4. Letters From Earth
 5. Master Of Insanity
 6. Time Machine
 7. Sins Of The Father
 8. Too Late
 9. I
 10. Buried Alive

Disc2

 1. Master Of Insanity (Single Edit)
 2. Letters From Earth (B-Side Version)
 3. Time Machine (Wayne’s World Version)
 4. Children Of The Sea (Live in Tampa, Florida 25-7-92)
 5. Die Young (Live in Tampa, Florida 25-7-92)
 6. TV Crimes (Live in Tampa, Florida 25-7-92)
 7. Master Of Insanity (Live in Tampa, Florida 25-7-92)
 8. Neon Knights (Live in Tampa, Florida 25-7-92)