×

Recensie

Jazz

17 maart 2018

Bill Frisell

Music Is

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Okeh

Music Is Bill Frisell Jazz 4 Bill Frisell – Music Is Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse jazzgitarist Bill Frisell hoeven we niet echt meer uitgebreid voor te stellen. Zijn jarenlange staat van dienst met bijdragen aan talloze albums, met zowel hoogte- (het uitstekende Guitar In The Space Age) als dieptepunten (o.a. de Lennon tribute,..) én het gebied daartussenin (When You Wish Upon A Star), spreekt voor zich.

Frisell is een uiterst productieve en veelzijdige muzikant. Hij speelt vaak de rol van sidekick (recent nog bij Chantal Acda’s Bounce Back, maar ook bij o.a. John Zorn, Elvis Costello, Loudon Wainwright III, Suzanne Vega, John Scofield,..), maar ook als frontman drukt hij steevast een heel eigen stempel via zijn technische beheersing zowel als door zijn oor voor melodie en harmonie. Na wat eerder wisselvallige jaren is er het nagelnieuwe album Music Is (dat net niet Music Is Good gedoopt werd). Een soloalbum. Puur en onopgesmukt. En dat is best al even geleden, met name van bij het op Nonesuch verschenen Ghost Town dat op de kop af net geen twintig jaar oud is. Op zijn nieuwste album horen we Frisell als sologitarist met zijn goede, hondstrouwe vriend Lee Townsend met wie hij al jaar en dag samenwerkt.

Een week lang bereidde hij zich voor via een reeks optredens in de New Yorkse zaal The Stone, waar hij elke avond weer nieuwe, onuitgegeven muziek uitprobeerde. Een heel gezonde reflex, net met de intentie om zich helemaal niet te laten misleiden door zijn meer dan aanzienlijke voorgeschiedenis als muzikant/gitarist en zijn buitengewoon talent als improvisator. Het bleek de opstart van een nieuw album dat opgenomen werd in verschillende studio’s in Portland, Oregon.

Deels hoor je solo herinterpretaties van stukken die hij eerder al uitbracht (o.a. In Line, Rambler, Ron Carter,..), deels krijg je gloednieuwe stukken (Change In The Air, Thankful (een mooie ode aan familie, vrienden en muzikanten), Go Happy Lucky,..). Sommige stukken zijn echt sologitaar, andere zijn dan weer niet iets gelaagder, bijvoorbeeld door het gebruik van gemanipuleerde loops. Net die mix houdt het album ook echt staande. Zo merk je al van bij het prille begin dat er veel vertrouwen heerst bij Frisell en Townsend om er echt iets heel mooi van te maken. Die belofte maken beiden meer dan waar.

Music Is voelt dan ook volledig vrij, heerlijk spontaan en ongedwongen aan. Dat blijkt ook uit de uitleg die Frisell erbij geeft : het kwam er gewoon op aan om wat bladmuziek mee te nemen, de composities verder bij te schaven, te arrangeren en die vervolgens op te nemen en te mixen. En dat alles als een erg los en organisch geheel. Nergens ervaar je als luisteraar enige opjaagdheid of druk. Integendeel.

Je hoort Frisell wat echt oudere stukken oppakken, zoals In Line en Rambler. Die zorgen ervoor dat hij nog steeds kan leren en groeien als muzikant. Tezelfdertijd merk je hoe hij blijft doorschrijven, nieuwe melodietjes en ideetjes schetsgewijs gebruikt om die vervolgens verder uit te werken tot volwaardige composities. Dat levert alles tesamen een best mooie en evenwichtige plaat op die instant herkenbaar aandoet met die hem zo kenmerkende sprankelende, kristalheldere gitaarklanken die hij speels tacklet en naar zijn (soms) meesterlijke hand zet.

Music Is voelt aan als een verrassing. Voor Frisell zelf, die gaandeweg erg gecharmeerd geraakte door het uitdagende idee om met een nieuw album met eigen composities op de proppen te komen. Alles bij elkaar genomen blijkt Music Is een wondermooi album voor fans van Frisell en bij uitbreiding iedereen die houdt van mooie, degelijk klinkende gitaarmuziek in het verlengde van Ralph Towner, met heel poëtische, dromerige en vaak erg intieme dimensies. 1. Pretty Stars
 2. Winslow Homer
 3. Change In The Air
 4. What Do You Want?
 5. Thankful
 6. Ron Carter
 7. Think About It
 8. In Line
 9. Rambler
 10. The Pioneers
 11. Monica Jane
 12. Miss You
 13. Go Happy Lucky
 14. Kentucky Derby
 15. Made To Shine
 16. Rambler (Alternate Version) [Bonus Track]