×

Recensie

Roots

20 november 2016

Beth Hart

Fire On The Floor

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Provogue

Fire On The Floor Beth Hart Roots 4 Beth Hart – Fire On The Floor Written in Music https://writteninmusic.com

Beth Hart is al jaren een gevestigde naam op gebied van bluesrock, met name in Europa. Ze trad op met gitaarreuzen als Jeff Beck en Joe Bonamassa, maar heeft bewezen ook prima op eigen benen te kunnen staan.

De stevig getatoeëerde Hart komt over als een heftige dame. Ze had een zware jeugd en kampte met verslavingen en teleurstellingen, die ze vrijmoedig bezingt. Zulke omstandigheden en geestelijke pijn hebben echter ook heel veel geweldige muziek opgeleverd. Hart heeft een geweldige stem, die ze zowel helder als schurend en gebarsten kan laten klinken. De band speelt in dienst van de sterke songs, zonder dat het braaf wordt. Maar een stem als de hare draagt gewoon elk nummer, zelfs als ze K3 of Justin Bieber zou coveren.

Jazz Man is echt ouderwetse jazzy blues, waarin ze lekker los gaat. Let’s get Together is retrosoul van topkwaliteit, heerlijk swingend gespeeld en gezongen. Met zo’n stem kun je alles. In Love Gangster verklankt ze de wanhoop en pijn van een in de steek gelaten geliefde. Hart kan zoetig flemen, zoals in Coca Cola, woedend vlammen (Love Is A Lie, Fire On The Floor) en vuil en gemeen swingen (Fat Man). Te gek. En dan hebben we de prachtige tranentrekker Woman You’ve Been Dreaming of nog niet gehad. No Place Like Home is een mooie afsluiter.

Het rauwe randje en de oprechtheid van haar teksten en zang plaatsen dit album wat mij betreft ver boven de middelmaat. Haar muziek kan dienen als een soundtrack voor de desolate en rauwere kanten van Amerika en de westerse wereld in het algemeen. Google maar eens op haar single Fire On The Floor. Beth Hart kan in Nederland al lange tijd op een flinke aanhang rekenen. Dit album maakt duidelijk waarom. 1. Jazz Man
 2. Love Gangster
 3. Coca Cola
 4. Let's Get Together
 5. Love Is A Lie
 6. Fat Man
 7. Fire On The Floor
 8. Woman You've Been Dreaming Of
 9. Baby Shot Me Down
 10. Good Day To Cry
 11. Picture In A Frame
 12. No Place Like Home